Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taboriščnice nagovorile dijake

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 01. 2015 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taboriščnice nagovorile dijake

Taboriščnice so v pogovoru z mladimi opisovale žalostne zgodbe in mnoge krutosti, ki so jih preživele v taboriščih, pa tudi neizmerno srečo ob osvoboditvi.
Predsednik republike Borut Pahor je v petek, 9. januarja, ob prihajajoči 70. obletnici konca 2. svetovne vojne gostil pogovor z dijaki Gimnazije Vič in internirankami v koncentracijskih taboriščih Ravensbrück in Auschwitz. Ženske so govorile o pogumu, domoljubju in solidarnosti v težkih trenutkih, mladi pa so z zanimanjem prisluhnili njihovim pričevanjem.

Taboriščnice so v pogovoru z mladimi opisovale žalostne zgodbe in mnoge krutosti, ki so jih preživele v taboriščih, pa tudi neizmerno srečo ob osvoboditvi. Strinjale so se, da je bila skupina slovenskih taboriščnic zelo solidarna med seboj. Mnogokrat so si dajale poguma, se tolažile, nikoli pa ni prišlo do izdajstva ali kraje. Nič ni bilo hujšega kot poniževanje, toda obdržale so dostojanstvo, so se strinjale.

Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

Ko je okupator zavzel domovino, so vedele, da se morajo za svobodo boriti in žrtvovati. In idejo svobode in osvoboditve Slovenije so imele vedno pred seboj, je poudarila. Taboriščnike so hoteli uničiti, ne le fizično, ampak tudi psihično. Ravno zato je bilo tovarištvo med njimi toliko pomembnejše.

Kljub mnogim bridkim doživetjem taboriščnic niso razmišljale o maščevalnosti, saj menijo, da človek, ki v sebi goji maščevanje, še najbolj škodi sebi. Zato sta bila zmaga in preživetje zanje največje zadoščenje.

Mladim so zaželele, da ne bi nikoli doživeli vojne in jim svetovale, naj bodo v težkih trenutkih prijatelji in naj drug v drugem iščejo tisto, kar je dobro in lepo. Želijo pa si, da bi se bolje izobrazili o grozotah koncentracijskih taborišč, zlasti pa, naj bodo zvesti v ljubezni do domovine.

Pahor je izrazil hvaležnost tako taboriščnicam, da so delile svoje izkušnje, kot tudi mladim, ki so jim prisluhnili. Sporočilo srečanja naj bosta strpnost in upanje na boljši svet, je poudaril. Zavezal se je, da si bo za strpnost in sožitje prizadeval tudi kot predsednik republike.

Pogovor, ki se je začel z minuto molka v spomin na žrtve terorističnega pokola v Parizu, je sicer sodil v okvir prireditev, ki jih bo letos zaznamovala 70-letnica zmage nad fašizmom in nacizmom ter konca druge svetovne vojne. Še ta mesec, natančneje 27. januarja, pa bo minilo tudi 70 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh