Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizé odpira postojanko na Kubi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 08. 2015 / 06:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taizé odpira postojanko na Kubi

Br. Alois kot naslednji korak za skupnost navaja Kitajsko.

Ekumenska skupnost v Taizéju v letošnjem septembru odpira manjšo bratsko postojanko z dvema predstavnikoma na Kubi, kot je pred dnevi v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA povedal taizéjski prior brat Alois. Skupnost se odziva povabilu katoliškega škofa in evangeličanskega semenišča. Konkretnega programa zaenkrat še ni, saj želijo bratje po besedah br. Aloisa sprva prisluhniti potrebam tamkajšnjih vernikov in šele nato pripraviti seznam dejavnosti. Mnogi mladi Kubanci so v preteklem letu poročali, da se počutijo izolirani in v domovini ne vidijo nikakršnih izgledov za prihodnost. Z njimi želi taizéjska skupnost navezati stike.


Taizéjski skupnosti v vzhodni Franciji pripada okoli sto katoliških in evangeličanskih bratov. Okoli četrtina izmed njih jih trenutno živi v manjših bratskih skupnostih v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki. Ti bratje svoje življenje delijo z otroki z ulice, z zaporniki, umirajočimi in osamljenimi.

Papež Frančišek bo sredi letošnjega septembra obiskal Kubo. Kubanska Cerkev in Vatikan pod vodstvom latinskoameriškega papeža sta v zadnjih letih občutno prispevala k trenutni otoplitvi diplomatskih odnosov med komunistično karibsko državo in Združenimi državami Amerike.

Kot naslednji korak za ekumensko skupnost pa br. Alois navaja Kitajsko: »Naučiti se moramo dosti bolje razumeti to deželo«, je opozoril v pogovoru. Kitajska po njegovem mnenju potrebuje dosti več kot le gospodarsko rast. Če istočasno nismo blizu ljudem, »lahko pride do velikih kulturnih in zgodoviskih nesporazumov«.

Za leto 2016 taizéjska skupnost pripravlja veliko srečanje z več tisoč mladimi v Cotonouju v zahodnoafriškem Beninu. »Afrika je mlada Cerkev z neverjetno živahnostjo«, je pojasnil br. Alois. Zaradi velike brezposelnosti in številnih drugih stisk bi morali nujno priskočiti na pomoč, da bi ta živahnost resnično prišla do izraza.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh