Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tako pripravijo blagoslov velikonočnih jedil pri Malijevih [FOTO]

Za vas piše:
Tatjana Splichal
Objava: 03. 04. 2024 / 09:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2024 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tako pripravijo blagoslov velikonočnih jedil pri Malijevih [FOTO]
Marija Mali v svojem domu. FOTO: Tatjana Splichal

Tako pripravijo blagoslov velikonočnih jedil pri Malijevih [FOTO]

V župniji Mekinje pri Kamniku, tako kot drugod po Sloveniji, duhovniki na veliko soboto blagoslavljajo velikonočne jedi tudi po podružnicah, ob kapelicah, ponekod tudi na domovih. Tako že dolga desetletja pripravijo blagoslov velikonočnega »žegna« v hiši družine Mali v Mekinjah.

Blagoslov velikonočnih jedi pri Malijevih je ob enajstih. To vedo vsi sorodniki in vsi sosedje. Gospa Marija Mali z neizmerno skrbjo in ljubeznijo pripravi hišo in vrt, kjer zbrani počakamo duhovnika. Zadnja leta je to mekinjski župnik Pavel Pibernik.

Domači župnik med blagoslovom jedil. FOTO: Tatjana Splichal

Po blagoslovu in skupni molitvi, ki nas poveže, je čas še za prijateljsko druženje. Vsi se že veselimo velikonočnega jutra. Otroci od župnika dobijo podobice, potem pa se lotijo čokoladnih jajčk in pirhov. Marija pa v svoji skrbnosti za vse pripravi in zavije male sladke kruhke s pirhom v sredini. Marijin kruhek jaz vedno položim na mizo pri velikonočnem zajtrku.

Sladki kruhki s pirhom v sredini. FOTO: Tatjana Splichal

Gospa Marija Mali je ena tistih oseb, ki ne potrebuje besed, da bi slavila in oznanjala Gospoda. Način, kako pripravi hišo na veliko soboto za blagoslov, je starodaven, morda zadnja leta malo pozabljen način, da se pripravimo na veliko noč. A ona ni pozabila, kako se pripraviti na praznik. To ve celo prodajalec zelenjave v Kamniku. Ko Marija pride po »tavelike« pomaranče, ji trgovec zaželi vesele velikonočne praznike. 

FOTO: Tatjana Splichal

Spoštovana, draga Marija, upam in želim, da nam še dolga leta pomagate veseliti se vstajenjskega jutra. Hvala tudi vsem vašim domačim, ki vam pomagajo pri pripravi na praznik. Posebna hvala tudi Urši za vsakoletne dobrote, letos je bila to sladka ovčka.

Za vsakega se najde nekaj, najmlajši z veseljem lupijo pirhe. FOTO: Tatjana Splichal

Še nekaj utrinkov z letošnjega blagoslova jedil si oglejte v fotogaleriji Tatjane Splichal. 




Nalaganje
Nazaj na vrh