Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tanko meni, da se Slovencem po svetu namenja premalo denarja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 10. 2022 / 00:30
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2022 / 07:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tanko meni, da se Slovencem po svetu namenja premalo denarja
Nastop plesne skupine slovenske folklore »Maribor«, ki prihajajo iz Argentine. FOTO: Alenka Žnidar

Tanko meni, da se Slovencem po svetu namenja premalo denarja

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je na včerajšnji nujni seji obravnavala predlog sprememb proračuna za leto 2023 in predlog proračuna za leto 2024, ki predvidevata rast sredstev za delovanje urada. A Jože Tanko iz SDS meni, da se z rebalansom glede na celovit rebalans uradu namenja premalo denarja.

Predloge proračunov je v odsotnosti ministra Arčona predstavila državna sekretarka Vesna Humar. Vlada v rebalansu za leto 2023 uradu namenja 11.379.000 evrov, kar je po njenih besedah 6,18 odstotka več kot letos. Gre sicer za 79.000 evrov več sredstev kot je bilo sprva predvideno v proračunu za 2023.

Več denarja je predvidenega za leto 2024, ko bo urad iz proračuna prejel 11.580.000 evrov oz. osem odstotkov več kot leta 2022.

Tanko: Pretirane skrbi za ljudi izven meja Slovenije ni

A podatki, s katerimi je postregla Humarjeva, niso prepričali poslanca Jožeta Tanka, ki je med drugim dejal: »Na postavki Slovenci po svetu je z rebalansom proračun povečan za 0,6 %, državni proračun pa za 25 %. Postavka za migracije se medtem povečuje za petkrat. Kakšne pretirane skrbi za populacijo, ki živi izven meja Slovenije, v času aktualne Vlade RS ni.«

Ne finance, pač pa pomanjkanje zanimanja

Humarjeva je ob tem poudarila, da pri delovanju slovenskih organizacij po svetu ni toliko težava v financah kot v pomanjkanju zainteresiranih posameznikov. Urad Slovencem v tujini pomaga tudi z interventnimi sredstvi, pripravljeni pa so tudi na učinke podražitev, ki jih bodo izkusila društva, ki upravljajo z lastnimi nepremičninami, je pojasnila.

Odhodki višji kar za četrtino

V predlogu sprememb proračuna za leto 2023 vlada sicer načrtuje 16,7 milijarde evrov odhodkov, kar je za četrtino ali 25 odstotkov več, kot je zapisano v proračunu za prihodnje leto, ki ga je DZ sprejel novembra lani pod prejšnjo vlado, poroča STA. Leta 2024 se bodo odhodki po teh načrtih znižali za dobrih sedem odstotkov, za vse proračunske porabnike pa bo na voljo 15,5 milijarde evrov.




Nalaganje
Nazaj na vrh