Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden Karitas od 24. do 30. novembra

Objava: 24. 11. 2008 / 07:06
Oznake: Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Teden Karitas od 24. do 30. novembra

Teden Karitas z naslovom Rad te imam, zaupam ti, ki bo potekal med 24. in 30. novembrom 2008, v središče postavlja mlade. Opozoriti želijo pokazati predvsem na tiste, s katerimi se srečujemo v rednih programih pomoči in na prostovoljce, ki pomagajo ljudem v stiski. Zaupanje temelj sožitja med generacijami, zato starejše spodbujajo k zaupanju v sposobnosti in mladostni zagon mlajših, slednje pa skušajo spodbuditi k zaupanju v znanje in izkušnje starejših.

V Sloveniji deluje Slovenska Karitas, poleg nje pa v vsaki od šestih (nad)škofij deluje škofijska Karitas. Na župnijskem nivoju deluje okrog 440 župnijskih Karitas. Karitas je najbolj prepoznavna in razširjena oblika zbiranja in posredovanja pomoči najbolj potrebnim in šibkim v Sloveniji, občasno pa tudi izven njenih meja. Poleg Slovenske, škofijskih in župnijskih Karitas obstajajo še nekatere druge dobrodelne ustanove, ki opravljajo podobno poslanstvo, npr. Anin sklad, Vincencijeva zveza dobrote, Zavod Salesianum in Združenje Kolpingovih socialnih dejavnosti Slovenije.

Klic dobrote v dvorani Golovec v Celju

V tednu Karitas bo po Sloveniji potekalo veliko število prireditev, najpomembnejši pa bosta romanje prostovoljcev Karitas na Ponikvo in tradicionalni, 18. dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo v sredo, 26. novembra 2008, ob 19.55 v celjski dvorani Golovec. Koncert bosta neposredno prenašala tudi 1. program Televizije Slovenija ter Radio Ognjišče. Slovenska Karitas bo zbrana materialna sredstva namenila najrevnejšim v Sloveniji.



Program dogodkov in prireditev

Sobota, 22. november 2008, ob 20.00 – odprtje razstave z naslovom Umetniki za Karitas

Osrednja prireditev z naslovom Umetniki za Karitasbo v okviru Škofijske Karitas Koper potekala v dvorcu Zemono pri Vipavi. Slavnostni govornik bo koprski pomožni škof dr. Jurij Bizjak. Navzoče bosta pozdravila tudi ravnatelj Škofijske Karitas Koper Matej Kobal in ajdovski župan Marjan Poljšak. V glasbenem delu bo pod strokovnim vodstvom Martine Batič, vodje zbora SNJ opera in balet Ljubljana, nastopila vokalna skupina Vox Batique.

Osrednji del večera bo odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 14. likovni koloniji Umetniki za Karitasavgusta 2008 na Sinjem Vrhu. Udeleženci kolonije so bili: Zalka Arnšek, Čobal, Dolenc, Faganel, Jeraj, Azad Karim, Silava Karim, Mira Ličen-Krmpotić, Marjan Miklavec, Albina Nastran, ž Šeme Miha Žorž. Umetnike in njihova dela bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj-Šajn. Izkupiček prodanih del bo namenjen pomoči brezdomcem, ki so vključeni v program Vrtnica.


Nedelja, 23. november 2008, ob 16.00 – dobrodelni koncert v Križah

V osnovni šoli Križe bo Župnijska Karitas Križe pripravila dobrodelni koncert.


Sreda, 26. november 2008 – srečanje prostovoljcev Karitas na Ponikvi

Na Ponikvi se bo srečanje začelo ob 10.00 začelo z molitveno uro, ob 11.00 pa bo sv. maša, ki jo bo daroval murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek, predsednik Slovenske Karitas.

Četrtek, 27. november 2008 – dan odprtih vrat v koprski škofiji

Dan odprtih vrat v večjih centrih Škofijske Karitas Koper in v Zavodu Karitas Samarijan.



Petek, 28. november 2008 – dobrodelni koncert v Sori in predavanje v Vipavi

V Kulturnem domu Sora bo ob 19.00 dobrodelni koncert župnijskih Karitas Sora, Preska in Pirniče.



V Škofijski gimnazija Vipava bo ob 20.00 o Odgovornosti za življenje in prihodnost predaval dr. Ivan. Štuhec.


Sobota, 29. november 2008 – dobrodelni koncert na Breznici

V Kulturnemu domu dr. Franceta Prešerna na Breznici bo ob 18.30 dobrodelni koncert Župnijske Karitas Breznica.



Nedelja, 30. november 2008 – nedelja Karitas v Cerkvi na Slovenskem ter otroška tržnica in dobrodelni koncert z naslovom Popoldan na cesti v Ajdovščini
V okviru Cerkve na Slovenskem je v okviru 440 župnijskih Karitas dejavnih okrog 6.000 prostovoljcev, zato bo ta dan tudi zanje posebej prazničen. Na nedeljo Karitas bodo po vseh župnijah zbirali namenske darove za pomoč družinam in posameznikom v stiski.

V Ajdovščini bo ob 16.00 v dvorani prve slovenske vlade potekala otroška tržnica, ob 17.00 pa dobrodelni koncert z naslovom Popoldan na cesti.

V Sloveniji bo med 24. in 30. novembrom 2008 potekal Teden Karitas z naslovom Rad te imam, zaupam ti.




Škofijska Karitas Celje

Škofijska Karitas Celje je v tednu Karitas s Pošto Slovenijesklenila dogovor o postavitvi nabiralnikov za zbiranje prostovoljnih denarnih prispevkov v prostore 64 pošt na območju celjske škofije. Nabiralniki, ki bodo na poštah nameščeni na vidnem mestu, bodo opremljeni z znakom Škofijske Karitas Celje, na njem pa bo zapisano povabilo k dobrodelnemu darovanju.

V nedeljo, 23. novembra 2008, ob 16.00 bo Župnijska Karitas Bizeljskov dvorani Zadružnega doma na Bizeljskem priredila dobrodelni koncert.
V nedeljo, 23. novembra 2008, ob 15.00 bo Župnijska Karitas Brežicev Brežicah organizirala dobrodelni koncert.
V nedeljo, 23. novembra 2008, ob 15.00 bo Župnijska Karitas Pišecepripravila dobrodelni koncert.
V nedeljo, 23. novembra 2008, ob 17.00 bo Župnijska Karitas Mozirjepripravila dobrodelni koncert.
V četrtek, 27. novembra 2008 bo ob 16.30 ustanovitev Župnijske Karitas Videm Krško.
V soboto, 29. novembra 2008 ob 17.00 bo v Velenju dobrodelni koncert Župnijske Karitas bl. A. M. Slomška.


Nadškofijska Karitas Maribor

V nedeljo, 23. novembra 2008 ob 17.00 bo Župnijska Karitas Hočev Kulturnem domu Hočepripravila dobrodelni koncert z naslovom Odpri srce in dlan.
V ponedeljek, 24. novembra 2008 bo 18. obletnica ustanovitve Nadškofijske Karitas Maribor.
V četrtek, 27. novembra 2008, ob 9.00 bo Nadškofijska Karitas Mariborv prostorih Nadškofijske Karitas Maribor na Strossmayerjevi ulici 15 pripravila tiskovno konferenco.
V petek, 28. novembra 2008, ob 19.00 bo Dekanijska Karitas Ptuj-Zavrčv cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju organizirala 14. dobrodelni koncert.
V soboto, 29. novembra 2008, ob 14.00 bo Župnijska Karitas Šentiljv Slovenskih goricah organizirala srečanje skupaj s starejšimi župljani.
V soboto, 29. novembra 2008, ob 18.00 bo Župnijska Karitas Rušev župnijski cerkvi v Rušah pripravila dobrodelni koncert.


Škofijska Karitas Ljubljana

Poleg že objavljenih dogodkov so v Škofijski Karitas Ljubljanazadnji teden v oktobru začeli vsakoletno akcijo Stiska, s pomočjo katere zbirajo sredstva za pomoč posameznikom, družinam in ogroženim skupinam na območju nadškofije. 1.700 dobrotnikov se je obvezalo, da bodo vsak mesec prispevali vsaj 2,50 €. Večina dobrotnikov se je odločila za nakazila štirikrat, dvakrat ali enkrat na leto. Večje število med njimi nakazuje večje vsote. Položnice za pomoč so na voljo v župnijskih cerkvah.

Teden Karitas bodo v Škofijski Karitas Ljubljanaod 1. do 6. decembra 2008 nadaljevali v BTC v hali A, kjer bodo na stojnici predstavljali svojo dejavnost. Mimoidoče bodo povabili k sodelovanju v akciji Stiska. Z navzočnostjo v enem od največjih nakupovalnih središč v Sloveniji želijo doseči tudi tiste ljudi, ki so odprti za dobrodelnost, vendar k rednemu bogoslužju v cerkve ne prihajajo. Stroške najema prostora bo pokril BTC.

V Škofijski Karitas Ljubljanasicer obravnavajo prošnje za pomoč pri plačilu položnic in zaključujejo obravnavo vlog za enkratno pomoč družinam v stiski. Poleg kupljene hrane (za kar so od januarja do oktobra namenili več kot 200.000 €) in hrane iz intervencijskih zalog Evropske unije, v Ljubljani in drugod razdeljujejo velike količine podarjene hrane s krajšim rokom trajanja (pri čemer so v skupnem znesku vrednosti le-te presegli 100.000 € vrednosti).

Ob nudenju konkretne materialne pomoči poslušajo zgodbe o stiskah in prišlekom dajejo upanje. To niso stvari, ki bi bile odmevne ali opažene, nihče jim ne ploska, je pa v njih skrito veliko požrtvovalnega dela sodelavcev in predvsem številnih prostovoljcev v celotni mreži na področju nadškofije.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh