Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden molitve za duhovne poklice 2024: ne odlašajmo z odgovorom!

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 04. 2024 / 13:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2024 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden molitve za duhovne poklice 2024: ne odlašajmo z odgovorom!
Klic v duhovništvo, redovništvo ali v misijonsko poslanstvo je pogosto težko prepoznati, saj živimo v glasnem in hrupnem svetu. FOTO: katoliska-cerkev.si

Teden molitve za duhovne poklice 2024: ne odlašajmo z odgovorom!

Od 14. do 21. aprila 2024 v Sloveniji obhajamo teden molitve za duhovne poklice 2024 pod geslom »Prosite Gospoda žetve!«.

Pri Slovenski škofovski konferenci ob tej priložnosti priporočajo knjižico, ki prinaša spodbude za premišljevanje in poglobitev teme letošnjega tedna molitve za duhovne poklice, z objavljenim gradivom pa si lahko pomagamo tudi pri oblikovanju bogoslužja: za vsak dan v tednu je namreč pripravljen uvod v mašo, kratek nagovor in prošnje vernikov.

Uvod v knjižico je prispeval novomeški škof dr. Andrej Saje, v drugem delu pa so pripravljene molitvene ure, primerne za veroučence 2. in 3. triade ter odrasle.

Uvodnik škofa Andreja Sajeta: Prosite Gospoda žetve

Teden molitve za duhovne poklice nas spominja, da je poklicanost Božji dar, ki ga določena oseba prepozna in nanj odgovori ali pa ga zavrne, piše škof Saje. Zgodi se namreč, da Božjega klica nekdo ne sliši razločno in tako niti ne ve, da je poklican.

Po besedah novomeškega škofa je klic v duhovništvo, redovništvo ali v misijonsko poslanstvo pogosto težko prepoznati, saj živimo v glasnem in hrupnem svetu. Poleg tega okolica duhovnim poklicem danes ni naklonjena. Posameznika, ki klic začuti, pri odločitvi ovirata strah in nezaupanje, ali bo zmogel in ali je res poklican, zato z odgovorom pogosto odlaša.

Jezus je svoje učence preprosto povabil, naj hodijo za Njim.

Škof spomni, da v evangelijih beremo, kako je Jezus poklical svoje učence: preprosto jih je povabil, naj hodijo za Njim, nekateri izmed njih so povabili tudi svoje prijatelje. Na poti z Gospodom so vsi skupaj utrdili vero in poklicanost ter drugim pogumno oznanjali novo življenje.

Teden molitve za duhovne poklice, ki ga obhajamo v teh dneh, je po besedah novomeškega škofa za Cerkev »priložnost za okrepljeno molitev, da bi poklicani prepoznali Božje povabilo in nanj odgovorili pritrdilno«. S pomočjo naših molitev bodo poklicani prejeli Duha razločevanja, poguma in trdne vere ter vztrajnosti na poti.

Škof Saje na koncu vse vernike vabi k molitvi za nove duhovne poklice, »ki jih Cerkev in naša škofija potrebuje«.

Svetovni dan molitve za duhovne poklice obhajamo od leta 1964, zaradi naraščajoče krize poklicev pa tudi v Sloveniji od leta 1998 pred svetovnim dnem molitve za duhovne poklice v ta namen obhajamo molitveni teden.

Svetovni dan molitve za duhovne poklice

Svetovni dan molitve za duhovne poklice obhajamo od leta 1964: razglasil ga je sv. papež Pavel VI. in ob tej priložnosti napisal prvo poslanico z naslovom: »Prosite Gospoda Žetve«. Pobudi smo se pridružili tudi v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Podobno kot v nekaterih drugih deželah se že od vsega začetka tudi pri nas pripravljamo z molitveno tridnevnico, vsako leto pa je pripravljena tudi knjižica, ki polepša in obogati bogoslužje v naših župnijah.

Zaradi naraščajoče krize poklicev tudi v Sloveniji od leta 1998 pred svetovnim dnem molitve za duhovne poklice v ta namen obhajamo molitveni teden.

Nalaganje
Nazaj na vrh