Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden vzgoje 2022: V vzgoji hodimo skupaj

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 31. 08. 2022 / 12:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden vzgoje 2022: V vzgoji hodimo skupaj
FOTO: Blaž Čermelj

Teden vzgoje 2022: V vzgoji hodimo skupaj

Društvo katoliških pedagogov bo tudi letos v sodelovanju s Komisijo za šolstvo pri SŠK in Slovenskim katehetskim uradom že četrtič organiziralo teden vzgoje. Ta bo potekal od 4. do 11. septembra pod geslom "v vzgoji hodimo skupaj."

Kot so pojasnili na današnji tiskovni konferenci, ki so jo pripravili ob skorajšnjem začetku tedna vzgoje, je ta simbioza dveh dogodkov. Letos v vesoljni cerkvi poteka tudi sinoda pod geslom "hodimo skupaj", v društvu Katoliških pedagogov pa so se odločili, da bodo sinodalno pot povezali z vzgojo, iz česar potem izhaja naslov "v vzgoji hodimo skupaj".

Gradivo za letošnji teden so pripravljali različni avtorji, mednje so pripravljavci tokrat zajeli tako škofe, teologe, kot tudi ravnatelje javnih osnovnih šol, tako da je nabor prispevkov res raznolik. Njihovi prispevki lahko prispevajo k osebnemu razmisleku, pa tudi razmisleku o sinodi in vzgoji. Za vsak dan tedna vzgoje so dodali tudi prošnje, ki so sestavljene tako, da želijo pred Boga vsak dan izročiti različen spekter vzgoje in izobraževanja od vrtcev, pa do visokošolskega izobraževanja. Pri tem niso pozabili niti na administrativne delavce, kuharje in čistilke, ki so v ozadju izobraževalnega procesa in zato pogosto spregledani.

P. Silvo Šinkovec: Otroka vzgaja celotna družba

Kot v svojem delu predstavitve poudaril P. Silvo Šinkovec, duhovni asistent društva katoliških pedagogov, se moramo zavedati, da otroka ne vzgajata, pa tudi ne moreta vzgajati zgolj družina ali šola, temveč to počne celotna družba. Prav zaradi tega tudi geslo "hodimo skupaj", saj je to delo celotne skupnosti.

Ideja o tednu vzgoje se je rodila na Društvu katoliških pedagogov pred okoli štirimi leti. Najprej so opazili, kako se kateheti ob začetku šolskega leta trudijo in blagoslavljajo šolske torbe. Pojavila se je misel, da bi to lahko storili tudi skupaj v vseh slovenskih župnijah.

Seveda pa pri tem ne gre več zgolj za blagoslov šolske torbe, ampak gre tudi za učence, šolsko pot, kamor hodijo otroci, starše in nenazadnje tudi učitelje, ki šolsko leto tako začnejo z blagoslovom.

Ob tem se je pojavila tudi ideja, da bi podporo vzgoji in izobraževanju dali tudi slovenski škofje, ki bi opozorili na to, kako pomembno je to delo in izrazili zahvalo vsem, ki se vsakodnevno trudijo na tem področju.

Vabilo k molitvi

Iz tega se je nato razvila želja, da to ne bi bila zgolj manjša dogodka, ampak se to poveže v teden, ki bi osvetlil celotno vzgojno-izobraževalno delo ter povabil ljudi k molitvi za to, da bi vzgojno delo obrodilo sadove. Poleg molitve pa p. Šinkovec izpostavlja tudi pomen premišljevanja o nekem poudarku. Letos je to strnjeno pod že omenjenim geslom "v vzgoji hodimo skupaj."

"V času pandemije se je še bolj izkazalo, kako pomembna je skupnost"

Dr. Roman Globokar, predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci je na začetku svojega nagovora izrazil upanje, da bo letošnji pouk v čim večji meri potekal v živo. Kot opozarja, namreč pomen šole ni zgolj v podajanju znanja, ampak tudi v "živem medosebnem odnosu", ki nas uči živeti skupaj.

Ob tem dodaja, da otroci pogosto zelo težko počakajo, da bo nekdo nekaj povedal. Ampak bogastvo povedanega se začne šele takrat, ko poslušamo drug drugega.

"Upam, da bo to leto za nas priložnost, da bomo vsi učenci, da bomo slišali drug drugega tako znotraj cerkve kot tudi v šolskem procesu, da bomo bolj angažirani, bolj zagnani, da ne bo toliko pasivnosti, da bomo iskali načine, kako sprejemati drug drugega, ker hoditi skupaj ne pomeni, da vsi razmišljamo na enak način," je svoje razmišljanje zaključil Globokar.

Nalaganje
Nazaj na vrh