Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tedni duhovnosti v Stični

Za vas piše:
Mateja Burnik
Objava: 16. 08. 2022 / 12:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2022 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tedni duhovnosti v Stični
Eden 2022. FOTO: Mateja Burnik

Tedni duhovnosti v Stični

V soboto, 13. avgusta 2022, smo zaključili šesti od sedmih tednov duhovnosti za otroke programa Eden, med katerimi smo se učili po zgledu svetega Benedikta. Šest tednov smo izvedli v Stični, kjer so nam menihi gostoljubno odstopili prostore v samostanu, en teden pa smo izvedli na Koroškem v Zgornji Velki. Animatorji bomo tedne zaključili z romanji po poti svete Eme in po Kočevskem.

S. Rebeka z ekipami animatorjev pripravi izjemno bogate tedne, čudovita doživetja, druženje, predvsem pa okrepitev duhovnega življenja in poznavanje naši korenin iz katerih raste Evropa. Škof Jamnik se je pri zahvalni sveti maši, v soboto, 13. avgusta, sestri Rebeki zahvalil za njen izviren pristop, kako otrokom obogatiti počitniške dneve. Hvaležni so tudi straši otrok, ki so se v soboto pridružili zahvalnemu srečanju.

Benedikt Luč Evrope

Čez teden smo preko različnih dejavnosti spoznavali življenje svetega Benedikta; vsak dan smo začeli z jutranjo molitvijo, dopoldne poslušali Božjo besedo in del svetnikovega življenja, popoldne pa to, kar smo se naučili, utrdili z delavnicami, basni in pesmimi; zmolili smo tudi rožni venec in obhajali sveto mašo.

»Bodimo luč drug drugemu.« (Anton Jamnik) FOTO: Mateja Burnik

V ponedeljek smo v Božji besedi prebrali, da nas veliko stvari zavaja v greh in je prav, da se temu pravočasno izognemo, iz svetnikovega življenja pa smo se naučili, da je prav biti poslušen vzgojiteljem, dokler ne spoznaš božje volje zase. Sv. Benedikt je poslušen očetu odšel na študij v Rim, čeprav je bilo v takratnem času tam veliko herezije in moralnega propada. Zato se je umaknil v Enfide, saj je spoznal, da ga Gospod kliče drugam. V torek smo se naučili, da se je od skušnjave najbolje umakniti v samoto, še posebej od skušnjave napuha; tako smo se mi pri sveti spovedi umaknili od greha. Iz Benediktovega življenja pa smo izvedeli, da se je tudi on umaknil iz Enfideja v Tivoli, saj so ga zaradi čudeža začeli častiti kot svetnika. V sredo smo z otroki poromali k cerkvi sv. Lamberta, ki jo je dala zgraditi grofica Virida, ki je živela v bližini Stične. Prek Božje besede pa smo ta dan spoznali geslo svetega Benedikta Moli in delaj – svetnik se je zavedal pomena prepleta molitve in dela ter svoje izkušnje vključil tudi v Regulo – Pravilo, ki ga je napisal za meniško življenje, zgled pa je tudi nam. V četrtek smo šli peš do Višnje Gore, kjer smo se ohladili na kopališču. V odlomku iz Svetega pisma pa smo brali o Jezusovem obujenju Lazarja iz groba. Učili smo se, da Jezus kliče vsakega izmed nas iz naših osebnih grobov, osebnih težav in nas tako oživi nazaj v življenje. Tudi svetega Benedikta je poklical v Montecasino, kjer je zgradil samostan, od koder se je širila krščanska vera po vsej današnji Evropi. V petek smo spoznavali Benediktovo Regulo, pravila in se učili, da so vsa pravila dar, ne ovira, saj nam omogočajo svobodno življenje, kot svobodni božji otroci. Z vsem, kar je Benedikt uvedel v samostanih, je zgled tudi nam in proglašen tudi za zavetnika Evrope.

Čez teden smo pripravljali muzikal o svetem Benediktu z naslovom Luč Evrope, ki smo ga v soboto predstavili staršem. Zaključili pa smo z zahvalno sveto mašo. Vse pridobljene izkušnje iz tedna in svetnikov zgled pa želimo ponesti v sedanje življenje.

Kupi v trgovini

Leni maček Jožef
Za otroke
3,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh