»Tekoči kruh«
»Tekoči kruh«
V postu ste se torej odpovedali sladicam? Odlično, kakšne mevže! Pred davnimi časi nemški menihi skozi ves post niso pojedli ničesar. Nič kruha, nobene zelenjave, sadja, ničesar. Pa jih poskusite prekašati, če zmorete!
Kako so lahko preživeli, se sprašujete? S srkanjem velikanskih količin gostega, kaloričnega piva, seveda!
Pred približno 700 leti so nemški menihi v mestu Einbeck zvarili posebno temno pivo iz sladu z visoko vsebnostjo alkohola, ki jim je »vlivalo« moči v obdobju intenzivnega posta. Pivo je zaslovelo po imenu Bock, kar je pogovorna oblika krajevnega imena Einbeck. Kasneje, nezadovoljni z intenzivnostjo piva Bock, so menihi razvili še močnejšo različico, Doppelbock (dvojni Bock). To pivo je bilo tako visoko hranljivo, da so ga nekateri poimenovali kar »tekoči kruh«.
To pivo pa je bilo tako okusno, da so se menihi začeli spraševati, ali ni to v nasprotju z duhom postne pokore. Kot verni sinovi Cerkve so se odločili, da se bodo o tem posvetovali s papežem. Med potjo proti Rimu pa je bilo pivo izpostavljeno skrajnim vremenskim razmeram, zaradi česar je povsem zakislilo. Ko ga je papež pokusil, se je nad pokvarjenim pivom povsem zgrozil in nemudoma presodil, da je to izvrstna postna pokora.
Sam Guzman nato predstavi pet najbolj znanih vrst piva Bock, mednje sodijo Weltenburger Kloster Asam-Bock, Salvator Doppel Bock, La Trappe Bockbier, Andechser Doppelbock Dunkel in Weihenstephaner Korbinian, bralcem bloga pa ponuja izziv, naj se v prihodnjem postnem času zgledujejo po nemških menihih izpred 700 let.
Ameriški katoličani očitno ne sledijo postni akciji »40 dni brez alkohola«!
Vir: http://www.catholicgentleman.net
Foto: www.catholicgentleman.net