Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tema Medijske nedelje 2013 bodo spletna družbena omrežja

Objava: 02. 10. 2012 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tema Medijske nedelje 2013 bodo spletna družbena omrežja

24. januarja, na praznik sv. Frančiška Saleškega, bo objavljena tudi papeževa poslanica ob svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja 2013.

Facebook, Google Plus in Twitter: svetovni dan sredstev družbenega obveščanja v letu 2013 se bo odvijal na temo ‘Spletna družbena omrežja: portali resnice in vere; novi prostori za evangelizacijo’, kot so sporočili s Papeškega sveta za družbeno obveščanje. 24. januarja prihodnje leto, na praznik zavetnika časnikarjev, Frančiška Saleškega, bo objavljena poslanica papeža Benedikta XVI. na omenjeno temo. 47. medijsko nedeljo bodo po katoliških cerkvah v večini držav obhajali 12. maja 2013.

Papež Benedikt XVI. je temo izbral, ker je v ‘digitalnem svetu’ eden največjih izzivov za evangelizacijo, kot je rečeno v sporočilu papeškega sveta. Tehnika se trenutno nagiba k temu, da ‘vse pogosteje postaja povezovalni element številnih človeških izkušenj’, tako odnosov kot znanja. Cerkev si mora zastaviti vprašanje, ali lahko spletna družbena omrežja na kakršen koli način pomagajo človeku, da spozna Jezusa Kristusa v veri. ‘Večno živo vprašanje človeka o smislu in verovanju’ se pojavlja tudi na svetovnem omrežju. Cerkev mora v odgovor predstaviti evangelij; ‘površinska prilagajanja’ v jeziku ne zadostujejo več.

Potrebno je odločno ravnanje, je še rečeno v sporočilu. Svetovnega omrežja ne smemo izrabljati kot ‘sredstvo’ za evangelizacijo, moramo pa upoštevati, da ‘življenje današnjega človeka prihaja do izraza tudi v digitalnem svetu’. Gre za to, da ‘digitalni svet počlovečimo in ga oživimo’. Socialna omrežja nam omogočajo, da ‘v sporazumevanju in sklepanju medčloveških odnosov močneje poudarimo dialoški in interaktivni način’.

Kot poroča Radio Vatikan, je svetovni dan sredstev družbenega obveščanja po vsem svetu znan že od leta 1963, in je edini svetovni dan, ki je bil izbran med II. vatikanskim cerkvenim zborom. Na priporočilo škofov po svetu se obhaja na binkoštno nedeljo.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh