Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Templetonova nagrada 2014 češkemu duhovniku Haliku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 03. 2014 / 09:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Templetonova nagrada 2014 češkemu duhovniku Haliku

Templetonova nagrada 2014 češkemu duhovniku Haliku

Nagrajena prizadevanja katoliškega intelektualca za versko svobodo in dialog.

Češki filozof religije, 65-letni Tomaš Halik, je letošnji prejemnik Templetonove nagrade v višini 1,3 milijona evrov. Katoliškega intelektualca s tem nagrajujejo za njegova prizadevanja za versko svobodo v nekdanjem komunističnem režimu na Češkem ter za dialog med različnimi veroizpovedmi in neverujočimi, kot so včeraj sporočili predstavniki Templetonove ustanove v Londonu.

Templetonova nagrada velja za eno najvišjih odličij, podeljujejo pa jo za posebne dosežke na področju znanosti in vere. Doslej so nagrado med drugim prejeli Desmond Tutu (2013), Dalajlama (2012) in Mati Terezija (1973).


Sociolog in filozof religije Tomaš Halik sodi med najbolj znane katoliške intelektualce v Srednji in Vzhodni Evropi. Bil je tesen zaupnik nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla in dolgoletnega praškega nadškofa Františka Tomaška, visok ugled pa uživa tudi v sicer očitno ateistično usmerjeni češki družbi.

Halik predava na Karlovi univerzi in redno zavzema stališče do političnih in etičnih vprašanj. Predvsem spodbuja češki narod k večji družbeni in politični dejavnosti vpletenosti ter resni obdelavi komunistične preteklosti. Poleg tega si že dolgo let prizadeva za svetovni dialog med veroizpovedmi.

Tomaš Halik, rojen leta 1948, je odraščal v liberalno-intelektualni družini. Cerkvi se je pridružil šele leta 1972, ko so ga komunisti izključili iz neke znanstvene ustanove. Skrivaj je doštudiral teologijo in leta 1978 v Erfurtu prejel duhovniško posvečenje. Enajst let je delal v civilnem poklicu kot psihoterapevt za odvisnike od alkohola in drog.

Kot duhovnik v podzemlju je skrivaj prirejal seminarje. K njegovemu disidentskemu krožku sta pripadala tudi brata Havel. Halik je nekaj časa živel v enem izmed budističnih samostanov v Indiji in predaval v Združenih državah Amerike.

Po včerajšnji razglasitvi nagrade v Londonu je Halik izjavil, da je počaščen, ker njegovo imenovanje sovpada s prvo obletnico pontifikata papeža Frančiška, pri katerem izredno ceni dejstvo, da ljudem nenehno predstavlja »kulturo bližine«.

Vir: Kathpress / Radio Vaticana

Foto: splet / RV

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh