Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Templetonova nagrada britanskemu rabinu Sacksu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 03. 2016 / 10:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Templetonova nagrada britanskemu rabinu Sacksu

Templetonova nagrada britanskemu rabinu Sacksu

»Glasnik spoštovanja vseh veroizpovedi.«

Britanski rabin lord Jonathan Henry Sacks je prejemnik letošnje Templetonove nagrade za svoj prispevek na področju duhovnosti.



67-letni Sacks je kot veliki rabin med leti 1991 in 2013 skrbel za večjo prisotnost judovstva v javnem življenju in ob tem širil spoštovanje do vseh veroizpovedi, je zapisano v utemeljitvi za prejemnika nagrade, ki so ga minulo sredo zvečer razglasili v Londonu.

Z odlikovanjem je povezana tudi denarna nagrada, ki v višini 1,1 milijona britanskih funtov (1,4 milijona evrov)sodi med najvišja denarna priznanja, ki jih v svetu podelijo posamezniku. Med dosedanje nagrajence med drugim sodijo Mati Terezija, ustanovitelj taizejske skupnosti brat Roger in Dalajlama. Lani je nagrado prejel Jean Vanier, ustanovitelj katoliške skupnosti Barka.

V utemeljitvi odbora za podeljevanje Templetonove nagrade je še zapisano, kako je Sacks vedno poudarjal, »da je priznanje vrednosti vsakega posameznika edina pot za učinkovit boj proti naraščanju nasilja in terorizma po vsem svetu«. Slovesna podelitev nagrade nekdanjemu londonskemu velikemu rabinu je predvidena 26. maja v Londonu.

Sacks je v izjavi za javnost pojasnil svoje prepričanje, »da bi morala vera oziroma veroizpovedi imeti svoj glas v javni razpravi zahodnih družb«. Vsekakor bi to moral biti »premišljen in razumen glas«, ki bi dopuščal tudi prostor drugim glasovom. Med temami udeležbe Sacks navaja življenjski slog, družbeno ureditev, spoštovanje človeškega življenja in zaščito pred okoljskimi nevarnostmi.



V Londonu rojeni Sacks med drugim trenutno predava judovsko razmišljanje na univerzi v New Yorku ter pravo, etiko in svetopisemske znanosti na Kraljevem kolegiju v Londonu. Leta 2005 mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila plemiški naziv in ga leta 2009 imenovala za barona Sacksa iz Aldgatea v londonskem Cityju. Sacks se je večkrat srečal tudi s papežem Benediktom XVI.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh