Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teolog Boff navdušen nad beatifikacijo Oscarja Romera

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 05. 2015 / 08:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Teolog Boff navdušen nad beatifikacijo Oscarja Romera

Teolog osvoboditve: »Tudi nekdo, ki s svojim življenjem stopi v bran revnim, je svetnik.«

Za brazilskega teologa osvoboditve, 76-letnega Leonarda Boffa, načrtovana beatifikacija umorjenega nadškofa Oscarja Romera pomeni pomembno novo interpretacijo mučeništva. Po tradicionalnem nauku je mučenec nekdo, ki umre zaradi svoje vere ali zvestobe katoliški Cerkvi.

Pri Romeru je bilo to pravilo malce spremenjeno. »Tudi nekdo, ki s svojim življenjem stopi v bran revnim, je svetnik«, je dejal nekdanji duhovnik v pogovoru za nemški časopis in dodal: »Končno imamo političnega svetnika, svetnika teologije osvoboditve za revne!« Leta 1980 umorjenega Romera naj bi za blaženega razglasili 23. maja v San Salvadorju.

Boff je izrazil tudi svoje zadovoljstvo nad dejstvom, da so se s papežem Frančiškom v Vatikanu ustalile drugačne navade. »Ima se za preprostega človeka, ki rad preživlja čas z ljudmi«, je pojasnil Boff, ki je prepričan, da je s Frančiškom v osrčje pontifikata znova stopila teologija osvoboditve.

Nekdanjega nadškofa v San Salvador, Oscarja Romera, je 24. marca 1980 med bogoslužjem v bolniški kapeli ustrelil neznanec. Ozadje atentata na nadškofa še danes ni v celoti pojasnjeno, obstajajo pa domneve, da je za dejanjem stala salvadorska vojska. Romero si je s svojim neutrudnim prizadevanjem za pravice ubogih in zatiranih nakopal sovraštvo tamkajšnjih reakcionarnih krogov.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh