Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Terpin: Manjšina mora znati oceniti, kdo ji pomaga in kdo streže po življenju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 01. 2024 / 13:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Terpin: Manjšina mora znati oceniti, kdo ji pomaga in kdo streže po življenju
Novo vodstvo stranke Slovenska skupnost, predsednik Damijan Terpin je drugi z desne. FOTO: FB SSk Slovenska skupnost

Terpin: Manjšina mora znati oceniti, kdo ji pomaga in kdo streže po življenju

Slovenska skupnost (SSk), politična stranka Slovencev v deželi Furlaniji-Julijski krajini, ima novo vodstvo.

Delegati so na 16. kongresu stranke Slovenska skupnost za novega deželnega predsednika izbrala nekdanjega tajnika, uveljavljenega odvetnika Damijana Terpina, za tajniško mesto pa je prevladala kandidatura Fulvie Premolin, ki je tako prva ženska na tem položaju. Za podpredsednico je bila soglasno izvoljena Franca Padovan, za namestnika tajnika pa ravno tako soglasno Miha Coren.

Računa na odločno pomoč rojakov

Damijan Terpin, ki je na predsedniškem stolčku nadomestil Petra Močnika, je uspešen zamejski odvetnik, dobro poznan tudi v matici, saj je bil svojčas odvetnik smučarske šampionke Tine Maze, leta 2014 pa je bil tudi kandidat SDS na evropskih volitvah. »Delal bom, da bo Slovencem v Italiji in nasploh bolje. Računam na odločno pomoč rojakov, strank in institucij iz matične domovine,« je zapisal na Twitterju po izvolitvi za predsednika SSk.

Stranka ni v najboljši kondiciji

Terpin, po lastnih besedah, ob prevzemu predsedniškega mandata ne more trditi, da je stranka v najboljši kondiciji, saj je na zadnji deželnih volitvah lani le za 60 do 70 glasov prestopila vstopni prag, kar je bil tudi eden od razlogov, da je ocenil za potrebno, da se po krajšem premoru spet reaktivira in poskuša stranki prispevati nekaj svojega znanja in izkušenj.

Politična realnost je danes bistveno drugačna

»Po eni strani za to, da bi povečali prisotnost naše stranke v javnosti, zlasti pa, ba bi jo usmerili v politične tokove in politično realnost, ki je danes bistveno drugačna, kot je bila pred petimi ali celo desetimi leti. Politična slika se je v Italiji in Sloveniji bistveno spremenila in na kongresu smo se vsi strinjali, da tega, kar smo do včeraj dojemali kot nekaj večnega, ni več, in je zato treba iti novim izzivom naproti,« je za spletno Družino pojasnil Damijan Terpin.

Soočanje z desnosredinsko vlado

V političnem smislu to po njegovem prepričanju pomeni zlasti soočanje z desnosredinsko vlado na deželni in tudi na vsedržavni ravni, ki pa je spremenila svoj odnos do Slovencev v Italiji za skoraj 180 stopinj, je v kratkem pogovoru za spletno Družino opozoril novi predsednik SSk.

Ponovna uvedba pokrajin in sprememba volilnega zakona

»Dve od glavnih bitk, ki jih bori naša stranka, torej ponovna uvedba pokrajin, ki so kot institucije izjemno koristile našim ljudem na teritoriju in ki jih je ukinila levosredinska uprava, in sprememba volilnega zakona, ki bi Slovencem omogočila nemoten vstop v deželni parlament in tudi v parlament v Rim, sta zdaj predmet ponudbe desnosredinskih uprav na deželni in deloma tudi na vsedržavni ravni,« je izpostavil Terpin.

Brez ideoloških predsodkov

Po njegovi oceni bi bilo napačno, če bi take ponudbe spregledali izključno zato, ker prihajajo iz »nepravega« političnega pola. »Manjšina mora znati objektivno oceniti, kdo ji streže po življenju, kdo ji dejansko pomaga, kdo pa samo govori, da ji pomaga. In izključno na podlagi teh ocen, brez ideoloških predsodkov, vzpostaviti stike, sodelovanje, pogajanja z vsemi, ki nam lahko pomagajo,« še ocenjuje Damijan Terpin.

Nalaganje
Nazaj na vrh