Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Težave z izbiro naslednika

Objava: 16. 03. 2009 / 09:26
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Težave z izbiro naslednika

Imenovanje naslednika kardinala Cormaca Murphy-O’Connorja za westminstrskega nadškofa v Londonu, prestolnici Velike Britanije, očitno predstavlja precejšnje težave. V spletni izdaji britanskega nedeljskega časopisa ‘The Sunday Telegraph’ smo lahko prebrali, da skupina škofov nasprotuje imenovanju dosedanjega nadškofa v Birminghamu, Vincenta Nicholsa, za kardinalovega naslednika.

V pismu nunciju v Londonu, nadškofu Faustinu Sainz Munozu, naj bi škofje Nicholsa označili kot preveč častihlepnega. Kritizirajo nadškofovo vodstveno politiko in njegovo preveliko zaupanje v lastne sposobnosti, s čimer ‘pa se okolica pogosto ne strinja’. Tudi eden izmed britanskih poslancev je podal kratko izjavo, naperjeno proti ‘cerkvenim karieristom’.

Do sedaj je 63-letni Nichols veljal za najverjetnejšega naslednika na položaju westminstrskega nadškofa. Druga dva kandidata po izboru nuncija sta cardiffski nadškof Peter Smith in nottinghamski škof Malcolm McMahon.

Smith v Vatikanu sicer ‘slovi’ kot precej liberalen, McMahon pa je javno pod vprašanje postavil celibat. ‘Sunday Telegraph’ domneva, da bi v kočljivem položaju lahko v poštev prišel povsem nov kandidat, denimo westminstrski pomožni škof Bernard Longley.

V Angliji pa si v cerkvenih krogih belijo glavo z vprašanjem, kako je lahko pismo nunciju ‘pod strogo papeško tajnostjo’ sploh prišlo v roke nedeljskemu časopisu. Predvidevajo, da bi lahko šlo za cerkveno-politične interese.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh