Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tibhirinski mučenci kot tvorci miru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 12. 2018 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2018 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tibhirinski mučenci kot tvorci miru

Tibhirinski mučenci kot tvorci miru

Frančišek: škof Pierre Claverie ter drugi alžirski mučenci in mučenke so bili »resnični oznanjevalci evangelija«.

Papež Frančišek je ob beatifikaciji menihov iz Tibhirina v Alžiriji pozval k prizadevanjem za bratstvo in solidarnost v svetu. Škof Pierre Claverie ter drugi alžirski mučenci in mučenke, ki so bili minulo soboto razglašeni za blažene, so bili »resnični oznanjevalci evangelija, ponižni tvorci miru in junaške priče krščanske ljubezni do bližnjega,« je sveti oče dejal na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja.

Poleg škofa, duhovnikov, redovnikov in redovnic je papež posebej izpostavil laike, saj je junaško pričevanje vere novih blaženih »izvir upanja za katoličane v Alžiriji in seme dialoga za celotno družbo«.

Kardinal Becciu: »Vsak dan sejati seme evangelija, da bi lahko želi sadove pravičnosti«

Sobotno beatifikacijo v Oranu v Alžiriji je vodil kardinal Giovanni Angelo Becciu, ki je po vatikanskih navedbah v svojem nagovoru dejal, kako tragična smrt Claveria in drugih 18 mučencev kristjane spominja na njihovo nalogo: »Vsak dan sejati seme evangelija, da bi lahko želi sadove pravičnosti.«

V sporočilu, ki ga je kardinal Becciu prebral na beatifikacijski slovesnosti, se je papež zahvalil alžirskemu predsedniku Abdu al-Azizu Boutefliki za podporo pri prizadevanjih, da bi bili mučenci za blažene razglašeni v Alžiriji. Papež se v pismu, ki so ga pred beatifikacijo objavili v Vatikanu, spominja tudi vseh žrtev alžirske državljanske vojne. Kot je zapisal, si Cerkev želi še naprej prizadevati za dialog, spravo in prijateljstvo. Obenem spomni na svetega Avguština (354-430), cerkvenega učitelja, ki ji kot škof deloval v Hiponu (današnji Annabi).

Mučenci z negotovo usodo

Sedem francoskih trapistov samostana Notre-Dame de l'Atlas na severu Alžirije je bilo ugrabljenih med državljansko vojno marca 1996. Odgovornost za dejanje je prevzela teroristična skupina, ki je v zameno zahtevala izpustitev enega svojih vodij. Dva meseca kasneje, konec maja, so našli odsekane glave menihov; posmrtnih ostankov teles še do danes niso našli. Še vedno je nejasno, ali so trapiste dejansko umorili njihovi ugrabitelji ali pripadniki alžirske vojske in obveščevalne službe.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh