Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tiha voda«, o kateri govori ves svet

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 12. 11. 2020 / 09:31
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2020 / 09:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Tiha voda«, o kateri govori ves svet

»Tiha voda«, o kateri govori ves svet

Kolesarski as Primož Roglič skozi oči tistih, ki ga spremljajo na njegovi športni poti.

Koliko vsega novega se Rogliču dogaja v zadnjih letih: novi in novi športni mejniki, obleganje medijev in vloga mladega očka. FOTO: Maxime Le Pihif/Sportida



S športnimi dosežki in osebnostjo je navduševal septembra na dirki po Franciji, ko je po nepozabnem slovenskem dvoboju zaostal le za Tadejem Pogačarjem. Očitno se Primož Roglič ni utrudil na nobenem področju, saj je vso konkurenco že drugič zapored premagal še na dirki po Španiji, imenovani Vuelta, kjer je preteklo nedeljo konec izjemne sezone proslavil s požirkom penine.

Športnik leta že pred letom dni

»Sezono štartaš s ciljem, da bi bil čim boljša različica sebe. Posledično so prišle tudi zmage in na koncu ta nagrada. Športniki si vselej želimo boljših in boljših rezultatov. Ampak lepo je tudi, če se imaš česa lepega spominjati,« je povedal konec lanskega leta na odru Cankarjevega doma, ko so ga športni novinarji izbrali za najboljšega športnika leta 2019.

Koliko vsega novega se Rogliču dogaja v zadnjih letih: novi in novi športni mejniki, obleganje medijev in vloga mladega očka. Tudi pri tem hoče biti tak kot pri vseh stvareh, ki jih počne – odličen. »Ko sem na kolesu, skušam biti 100-odstotno tam, doma pa oče in družinski človek. Od nekdaj sem precej trmast, vselej sem vztrajal pri stvareh, ki sem jih želel doseči. Vsak lahko verjame v svoje sanje. Dokler se boriš zanje, jih je mogoče doseči,« razmišlja molčeči mladenič iz vasi Strahovlje nad Kisovcem.


Primož Roglič je vsekakor lahko odličen zgled za vztrajnost. FOTO: Urban Urbanc/Sportida


S slovensko ekipo svetovni mladinski prvak, a med skakalci

Ste vedeli? Roglič je bil nekoč smučarski skakalec. In to ne le na kakšni lokalni napravi, kaj šele samo na griču za hišo. Bil je med najbolj nadarjenimi v svoji generaciji. To pa še zdaleč ni vse: s slovensko mladinsko reprezentanco je bil leta 2007 svetovni prvak, leto prej pa podprvak. Skupaj z njim so v zmagovalni ekipi skakali Jurij Tepeš, Mitja Mežnar in Robert Hrgota.

Tiha voda, ki dere bregove

Kakšen je (bil) Roglič med športnimi prijatelji? »Slovenci imamo odličen pregovor, da tiha voda bregove dere. On je prav to – tiha voda. Od njega se lahko naučimo, da je vse mogoče. Seveda ima vsak določene omejitve. A če se za nekaj res odločiš, lahko preskočiš marsikatero oviro. Seveda pa je treba za to veliko žrtvovati, si postaviti prioritete in ene želje pokoriti drugim,« se spominja Tepeš.


Bi ga prepoznali? Primož Roglič na poletni tekmi v smučarskih skokih julija 2008. FOTO: Vid Ponikvar


Usodna Planica leta 2007

Roglič je vsekakor lahko odličen zgled za vztrajnost. Po naslovu svetovnega mladinskega prvaka leta 2007, ko se je zdelo, da se njegova kariera vzpenja, pa je še isti mesec doživel silovit in boleč padec. Povsem konkretnega: v Planici je hudo padel na letalnici, deset minut je bil nezavesten, doživel je pretres možganov in utrpel zlom nosu. A ni obupal, po rehabilitaciji je skakal še približno štiri leta in upal, da bo spet ujel stik z najboljšimi.

Nekdo tam zgoraj mu je namenil drugo pot

Takrat, a tudi prej in pozneje, ga je v športnih oddajah na lokalni televiziji ETV večkrat gostil tedanji urednik in voditelj Igor Gošte. »Opazil sem, da bo v skokih še poskušal. In je. A nekdo tam zgoraj, v katerega verjame, mu je namenil drugo pot, drugi šport. V takratnem vodstvu za smučarske skoke po mojem niso znali ugotoviti, kakšen biser je. Primož je bil na prelomnici. Lahko bi šport pustil, na srečo ga ni. Le skoke je. A našel je drug izziv, v čisto drugem športu,« se spominja Primožev sokrajan.


Primoževo zmagoslavje po dirki po Španiji. FOTO: Reuters


Osupljiva preobrazba

Rogličeva preobrazba od odličnega skakalca do domala najboljšega kolesarja na planetu je zrela za film. Pravzaprav ga je že dobil. Le da ni bil posvečen zgodbi kariere oziroma dveh, ampak pripravam na letošnjo dirko po Franciji. Naslov je Primož Roglič: moja pot na dirko po Franciji, soustvarila sta ga novinar športne redakcije TV Slovenija David Črmelj in snemalec Blaž Oman. »Film smo snemali sproti. Rekli so mi, naj napišem scenarij. Napisal sem pet ali šest osnutkov, a je šel film svojo pot. Že po prvem snemanju marca na Tenerifih zaradi karantene nismo vedeli, ali se bo ustvarjanje dokumentarca sploh nadaljevalo. Vse smo delali sproti. A mislim, da je zato nastala še bolj ‘luštna’ zgodba,« se »koronskim« okoliščinam pri snovanju filma ni mogel izogniti Črmelj.
_ _ _

*Celoten prispevek si preberite v Naši družini (46/2020), ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

*Več o Primožu Rogliču TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Primož Roglič drugič kralj Vuelte

»Nihče ni pričakoval, da bo Tadej to zmogel«

Komentar: Šport, ki povezuje

»Hvala, Tadej in Primož, za srčnost in predanost!«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh