Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tilen Čebulj: »Taizé je odlična priložnost za širjenje obzorij«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tilen Čebulj: »Taizé je odlična priložnost za širjenje obzorij«
Tilen Čebulj. FOTO: Tina Zevnik/Katoliška mladina

Tilen Čebulj: »Taizé je odlična priložnost za širjenje obzorij«

Taizé združuje mlade z vsega sveta v skupni molitvi in preprostem življenjskem slogu.

Katoliška mladina tudi letos organizira romanje v Taizé, kamor se odpravljajo med 24. in 31. julijem. O tem, kaj mu takšna romanja pomenijo in kaj je v tem francoskem kraju tako posebnega, smo povprašali Tilna Čebulja, 24-letnega študenta razrednega pouka, ki v prostem času sodeluje kot koordinator poletnih tednov v Taizéju in vodi skupine turistov po ljubljanskih znamenitostih. 

Taizé je stičišče mladih z različnih koncev sveta. FOTO: Tina Zevnik/Katoliška mladina

»V Taizé se odpravim vsako leto, letos bo že desetič. Prav tako se rad udeležim novoletnih srečanj, ki jih taizéjska skupnost organizira po evropskih mestih. V maju letos sem se udeležil srečanja v Sveti deželi, ki ga je prav tako organizirala omenjena skupnost,« nam pove Tilen Čebulj. 

Časa za poglobljeno molitev v tišini je dovolj. FOTO: Tina Zevnik/Katoliška mladina

Taizé ti omogoča fleksibilnost 

»Taizé je vedno odlična priložnost za širjenje obzorij. Spoznaš nove ljudi, nov način molitve, drugačne načine razmišljanja … Če sem kot 16-letnik potreboval in želel nekaj, pa danes v Taizéju iščem nekaj drugega. In Taizé ti zagotovo omogoča to fleksibilnost – če potrebuješ tišino, potem jo brez težav dobiš, se umakneš na samo. Seveda pa imaš tam tudi obilico mladih z vseh koncev sveta,« opisuje Tilen tamkajšnje dogajanje. 

Tam srečaš zelo odprte ljudi, ki so pripravljeni s teboj deliti marsikatero življenjsko izkušnjo. FOTO: Tina Zevnik/Katoliška mladina

Če te ni strah spraševati in se pustiti oblikovati, kot posoda v lončarjevih rokah, potem je Taizé gotovo prava izbira. (Tilen Čebulj)

Prijateljstva, ki premagajo izziv kraja in časa

»Marsikdaj ostanejo prijateljstva, ki premagajo izziv kraja in časa in ostanejo še dolgo. Poznam pare, ki so se v Taizéju spoznali in se tja sedaj vračajo s svojo družino.« Vendar pa je Taizé še veliko več: »V svetu, ki je precej pester, zapleten in težaven za razumevanje, ti Taizé ponudi možnost, da srečaš Gospoda in trikrat na dan prisluhneš njegovi besedi ter pustiš, da le-ta odmeva v tebi. Potem pa tudi prek pogovora z mladimi odkrivaš, kako se posameznik odziva na to zadevo. Lahko ob poslušanju osebne zgodbe odpadejo predsodki, zagotovo pa se zamaje slepa gotovost,« je prepričan naš sogovornik. 

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh