Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tilen Verbančič – kmet, kurent in bobnar [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 02. 2024 / 04:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2024 / 19:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tilen Verbančič – kmet, kurent in bobnar [VIDEO]
Tilen vsako leto kot kurent preganja zimo. FOTO: Marko Mesojedec

Tilen Verbančič – kmet, kurent in bobnar [VIDEO]

Februar so naši predniki imenovali tudi svečan. To naj bi bil namreč čas, ko se povsod lesketajo ledene sveče, ki jih povzroči mraz. V zadnjih letih je takšnih prizorov vse manj. Da pa bi zima čisto zares odšla, jo vsako leto odganjajo kurenti. Zato ni naključje, da je tokratni gost podkasta Tilen Verbančič iz Gabrnika v Občini Juršinci, ki se vsako leto po svečnici za nekaj dni prelevi v kurenta.

Tilen je star 21 let in je ob štirih bratih ter sestri četrti otrok v družini. Med najstarejšim in najmlajšim bratom je 23 let razlike. Po poklicu je avtoservisni tehnik, v prostem času se rad zapelje z motorjem ali za svojo dušo zaigra na bobne. A med hobiji izstopa njegova ljubezen do kurentovanja, zato vsako leto komaj čaka na dni med svečnico in pepelnično sredo, ko skupaj s člani Društva »Koranti Generacij« preganja zimo in kliče pomlad. Pogovor s Tilnom lahko poslušate tukaj.

Zakaj ovce?

Glavna dejavnost na kmetiji je ovčjereja. »Ovce je prvi pripeljal starejši brat Franci. To pa zato, ker imamo kar velik del zemljišč, ki niso primerna za kaj drugega kot pašnik. Trenutno jih imamo 13,« nam pojasni Tilen, ki je odraščal v veliki družini s šestimi otroki, od katerih štirje še živijo doma.

Kurent Tilen z mamo in očetom. FOTO: Marko Mesojedec

»Odraščati na kmetiji je zelo lepo, zanimivo in zmeraj zelo pestro.« Najbolj uživa, ko se usede na sedež domačega traktorja IMT in gre z njim na njivo. Od nekdaj se je zanimal za avtomobile, motorje in stroje. »Res je, vedno so me zanimali veliki stroji,« nam opisuje svojo ljubezen do njih.

Tilen, v ozadju pa nekoliko sramežljive ovce. FOTO: Marko Mesojedec 

Prvo korantijo dobil pri desetih letih

Kurent je že od desetega leta. Pred petimi leti je na pobudo prijatelja Jureta postal član Društva »Koranti Generacij«. Navdušenja nad kurenti se je sicer navzel od brata Francija, ki je bil nekoč tudi sam kurent. Pred kratkim pa se je preganjalcem zime pridružil brat Sašo. »Prvo korantijo sem dobil, ko sem bil star 10 let. Najprej smo hodili po vasi od hiše do hiše. Prvi pravi nastop pa sem mel na Koroškem v Mežici.«

Prvo korantijo je Tilen dobil pri desetih letih. Ta, ki jo nosi sedaj, je njegova druga. FOTO: Marko Mesojedec

Bolj mile zime, a nič manj dela

Morda res ni več tako ostrih zim, a kurenti nimajo zato nič manj dela, priznava Tilen: »Po izročilu je korant grd demon, ki preganja slabo in prinaša samo dobro. Morda zime trenutno ni treba preganjati, a v šali rečeno, zlobni duhovi se ne bodo sami pregnali.« Kurenti začnejo z delom takoj po izteku svečnice, torej že 3. februarja. »Naš čas se konča s pepelnično sredo. Takrat se korantije pospravijo in skrbno negujejo do naslednjega leta.« Njihovo društvo se udeležuje kurentovanj po vsej Sloveniji, od Ribnice do Slovenj Gradca ter seveda v domačem okolju.

Tilnova korantija tehta kar 45 kilogramov. FOTO: Marko Mesojedec

Korantija ima tudi do 50 kilogramov

Obleko oz. korantijo sešijejo izdelovalci korantovih oblek, ki so narejene po meri. Pod obleko je zelo vroče, saj oprave tehtajo med 35 in 50 kilogramov. Njegova ima 45 kilogramov. Vas zanima, iz česa je narejena in koliko stane? Prisluhnite podkastu.

Posebnih vaj za nastope skozi leto nimajo, morajo pa vseskozi skrbeti za opremo, poudarja Tilen, ki je član Društva podeželske mladine Spodnje Podravje, kjer ima trenutno funkcijo nadzornega odbornika. »Biti član DPM Spodnje Podravje mi pomeni veliko, ker sem s tem lahko razširil svoje obzorje in spoznal veliko novih in zanimivih ljudi.«

Tilen za bobni. FOTO: Marko Mesojedec

Motor in bobni za sprostitev

V prostem času se rad zapelje z motorjem v bližnje ali oddaljene kraje. »Z motorjem se rad zapeljem, ker mi daje občutek svobode. Prav tako zelo obožujem glasbo in malo igram na bobne za svojo dušo, saj me to sprošča,« je še dodal Tilen, ki se v prihodnje vidi v vlogi srečnega očeta in v službi, v kateri bo užival.

Vse dosedanje podkaste z mladimi slovenskimi kmeticami in kmeti najdete na tem mestu

Nalaganje
Nazaj na vrh