Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Timothy Dolan novi newyorški nadškof

Objava: 24. 02. 2009 / 08:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Timothy Dolan novi newyorški nadškof

Dosedanji nadškof iz Milwaukeeja v ameriški zvezni državi Wisconsin Timothy Dolan je v ponedeljek prevzel vodenje newyorške nadškofije. Nasledil je 76-letnega kardinala Edwarda Egana, ki se je po devetih letih na tem položaju upokojil.

59-letni Dolan nadaljuje tradicijo newyorških nadškofov irsko-ameriškega porekla, ki jo je leta 1826 prekinil le kardinal francoskih korenin John Dubois.

V ponedeljek je Dolana v katedrali sv. Patricka sprejel kardinal Egan, ki je izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo Vatikana. Dolan je v izjavi sporočil, da je globoko počaščen in hvaležen papežu Benediktu XVI., obenem pa žalosten, ker zapušča Milwaukee. Newyorškim vernikom je Dolan obljubil svojo "ljubezen, življenje in srce".

Newyorška nadškofija, ki je lani gostila prvi obisk Benedikta XVI. v ZDA, sicer ni največja, a velja za najpomembnejšo v ZDA. Papež Janez Pavel II. je položaj newyorškega nadškofa označil kot položaj nadškofa svetovne prestolnice. Newyorška nadškofija ima okoli 2,5 milijona vernikov in kakih 400 cerkva.

Največja nadškofija v ZDA je sicer Los Angeles, kjer katoliško populacijo tvorijo večinoma priseljenci iz držav Latinske Amerike in njihovi potomci. Število latinskoameriških vernikov pa narašča tudi v New Yorku.

Nadškof Dolan se je rodil v St. Louisu v zvezni državi Missouri kot najstarejši od petih otrok. Za duhovniško službo se je odločil že zelo zgodaj v mladosti. Mašniško posvečenje je prejel 19.junija 1976. Leta 1985 je doktoriral iz cerkvene zgodovine, kasneje pa je bil tudi rektor severnoameriškega kolidža v Rimu. Nekaj časa je bil pomožni škof v St. Louisu.

Papež Janez Pavel II. ga je za nadškofa v Milwaukeeju imenoval 25.junija 2002. Dolan je prevzel nadškofijo Milwaukee v težkih razmerah, saj je njegov predhodnik kardinal Rembert Weakland odstopil, potem ko je priznal "neprimerno razmerje" z moškim, ki je zaradi domnevne spolne zlorabe dobil skoraj pol milijona dolarjev odškodnine. Dolan je bil sicer eden redkih katoliških škofov, ki so objavili imena duhovnikov, obtoženih spolnih zlorab. Dejal je, da je potrebno za zaščito otrok storiti vse, kar je v njihovi moči.

Kardinal Dolan bo kot newyorški nadškof ustoličen 15.aprila.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh