Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tirolsko so naredili angeli, zatrjuje Benedikt XVI.

Objava: 10. 11. 2011 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tirolsko so naredili angeli, zatrjuje Benedikt XVI.

Sveti oče je včeraj sprejel delegacijo iz rojstnega kraja svoje babice na Južnem Tirolskem in prejel naziv častnega občana občine Natz-Schabs.

Papež Benedikt XVI. je po včerajšnji splošni avdienci sprejel častno delegacijo občine Natz-Schabs, rojstnega kraja svoje babice na Južnem Tirolskem. Župan omenjene skupnosti, Peter Gasser, je svetemu očetu podelil naziv častnega občana. Med dvsetopetdesetimi gosti v avdienci je bil med drugim tudi generalni vikar škofije Bozen-Brixen, Josef Matzneller. Že med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu je Benedikt XVI. pozdravil delegacijo in izrazil veselje ob njihovem obisku. Slovesno podelitev naziva častnega občana so v občini Natz-Schabs izpeljali že 22. oktobra letos, ki pa se je Benedikt XVI. ni mogel osebo udeležiti.

Kot poroča Radio Vatikan, se je Benedikt XVI. med včerajšnjo kratko slovesnostjo predstavnikom občine Natz-Schabs zahvalil za izkazano čast. Sedaj je pri njih 'domač', četudi jih osebno verjetno ne bo mogel nikdar več obiskati, je dejal sveti oče in dodal, da je Južna Tirolska zanj prav posebna pokrajina, ki je ukoreninjena v njegovem srcu že vse odkar mu je o njej pripovedala njegova mama. Svoje prababice in babice, ki je umrla, ko je imel tri leta, ni poznal, spominja pa se pripovedanja o njiju. Njegova babica je imela težko, a hkrati polno in bogato življenje, med katerim pa ni nikoli povsem pozabila na rodno Južno Tirolsko. Med boleznijo, preden je umrla, je dejala, da bi nedvomno ozdravela, ko bi mogla piti vodo iz svoje domače hiše. Sveti oče se je spomnil tudi besed nekega znanca iz otroških let, ki je pogosto ponavljal: 'Tirolsko so naredili angeli!' Njegova mama je bila prepričana v resnico teh besed, je povedal papež. Sam pa se je vanjo prepričal pri trinajstih letih, ko se je skupaj z bratom s kolesom odpravil na izlet na Tirolsko. Kasneje, v petdesetih letih, je pokrajino ponovno obiskal in tam zaznal prav posebno bližino Boga, ki se izraža v lepoti te dežele. Tako lepa pa ni le zaradi stvarstva, je še poudaril, ampak tudi zato, ker so ljudje odgovorili Stvarniku z gradnjo gotskih zvonikov in lepih hiše, s prisrčnostjo in prijaznostjo oseb, lepo glasbo... Iz tega sodelovanja med Stvarnikom, njegovimi angeli in ljudmi se je rodila čudovita dežela in Benedikt XVI. je, kot pravi sam, ponosen in vesel, da je lahko del nje, na tak ali drugačen način.

Naziv častnega občana občine Natz-Schabs je že trinajsti po vrsti, ki je bil podeljen kardinalu Ratzingerju oz. papežu Benediktu XVI. V preteklosti je svetega očeta s podobnim nazivom počastilo dvanajst nemških, avstrijskih in italijanskih mest. Prvo je bilo mestece Pentling na Bavarskem (31. maj 1987), kjer naj bi papež pred izvolitvijo nameraval skupaj s svojim bratom preživeti leta po upokojitvi. Častni naziv mu je nato podelil tudi njegov rojstni kraj Marktl am Inn (13. julij 1997). Po izvolitvi pa so sledila še mesta Traunstein (8. februar 2006); Altötting (7. junij 2006); Regensburg (21. junij 2006); Aschau (4. oktober 2006); Tittmoning (24. januar 2007); Bressanone (9. avgust 2008); Mariazell (21. januar 2009); Introd (16. december 2009); Freising (16. januar 2010); in kot zadnje še mesto Romano Canavese (17. marec 2010), ki je tudi rojstni kraj papeževega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7A55A780458221BCC125793500301570?OpenDocument

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh