Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc o papežu Frančišku, umetni inteligenci in sinodi

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 05. 2023 / 09:50
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2023 / 09:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc o papežu Frančišku, umetni inteligenci in sinodi
Tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc pred maronitsko katedralo v Nikoziji. FOTO: Spletna stran SŠK

Tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc o papežu Frančišku, umetni inteligenci in sinodi

V Nikoziji, glavnem mestu Cipra, je minuli teden potekalo srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference je na srečanju sodeloval tiskovni predstavnik dr. Gabriel Kavčič.

Na srečanju med 24. in 26. majem so bile v ospredju tri teme: deseta obletnica papeževanja svetega očeta Frančiška, razvoj umetne inteligence in sinoda.

O papeževem desetletnem pontifikatu

Na temo desetletnice pontifikata papeža Frančiška je predaval dr. Andrea Tornielli, ki je vodja uredniškega odbora Dikasterija za komuniciranje. »Po predavanju je bil čas za pogovor o tem, kako se je v zadnjih desetih letih spremenil način komunikacije Svetega Sedeža in kaj to pomeni za tiskovne predstavnike evropskih škofovskih konferenc,« so zapisali na spletni strani SŠK.

FOTO: Spletna stran SŠK

O spreminjajoči vlogi novinarstva

Dotaknili so se tudi razvoja umetne inteligence, ki bo verjetno v prihodnosti zelo zaznamovala vse medije. O tem je predaval moralni teolog in strokovnjak za bioetiko ter nevroetiko na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu Paolo Benanti. »Govora je bilo predvsem o spreminjajoči se vlogi novinarstva, vse večjih težavah z netočnimi in zavajajočimi informacijami ter vlogi algoritmov, ki imajo vse večji vpliv na javno mnenje.«

O sinodi

Tretja tema, ki so se ji posebej posvetili, pa je bila Sinoda o sinodalnosti. »Tajnica Glavnega sekretariata sinode, s. Nathalie Becquart XMCJ, je predstavila dosedanji potek sinodalnega procesa, opozorila na skorajšnji izid Instrumentum Laboris – delovnega dokumenta za oktobrsko škofovsko sinodo – ter tiskovne predstavnike opozorila na nekaj nalog, ki jih s sinodo in časom po njej prevzemajo lokalne škofovske konference.«

Pred grobom apostola Barnabe blizu Salamine na severnem delu Cipra. FOTO: Spletna stran SŠK

V sklopu srečanja so organizirali tudi strokovno ekskurzijo na severni del otoka, kjer so med drugim obiskali grob apostola Barnabe. »S tovrstnimi srečanji Svet evropskih škofovskih konferenc skrbi za povezovanje med različnimi evropskimi državami in dviga občutljivost za različnost situacij, v katerih po Evropi deluje Katoliška cerkev,« so še sporočili s SŠK.


Nalaganje
Nazaj na vrh