Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izgubljena slika Tiziana naprodaj na Dunaju

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 04. 2022 / 13:58
Oznake: Kultura, Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 15:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izgubljena slika Tiziana naprodaj na Dunaju
Beneški slikar Tiziano Vecelli in njegovo delo »Spokornica Magdalena«. FOTO: Wikipedia in Dorotheum

Izgubljena slika Tiziana naprodaj na Dunaju

Umetnostni zgodovinarji so pred kratkim ponovno odkrili izgubljeno sliko beneškega slikarja Tiziana »Spokornica Magdalena«. Od jutri dalje bo za deset dni razstavljena v dražbeni hiši Dorotheum na Dunaju. Ogled je brezplačen.

Do nedavnega izgubljena slika vodilnega predstavnika beneške renesančne šole 16. stoletja Tiziana Vecellia (1488–1576) »Spokornica Magdalena« imenovana tudi Pokesana Magdalena, je pred nekaj dnevi prispela na Dunaj, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani. 

Sliko nazadnje videli pred 150 leti 

Nekoč je bila umetnina del slavnih zbirk kraljice Katarine Švedske Katoliške in plemiča Filipa II. Orleanskega. Sliko so nazadnje videli, preden je bila prodana v zasebno last, to je pred 150 leti na dražbi v Londonu. Pomenila je manjkajoči člen v Tizianovi verigi stvaritev. Dražbena hiša Dorotheum jo bo kot osrednje delo dražbe »Stari mojstri« brezplačno razstavila 30. aprila, kjer bo na ogled do dražbe 11. maja.

Že kar 40 različic umetnine  

Slika »Spokornica Magdalena« je Tizianova najuspešnejša tema in hkrati motiv, ki ga je največkrat dobil v naročilo. Tiziano je v svojem življenju naslikal kar štirideset različic »Spokornice Magdalene«. Umetnik se je vedno znova odločil za subtilne spremembe in premike kompozicije, po do domnevah njegovih proučevalcev ali pa zgolj zato, da je mecenom zagotovil individualizirane različice sižeja. 

Marka MacDonnella: Gre za čustveno nabito sliko

Strokovnjak na področju starih mojstrov v Dorotheumu, Mark MacDonnella, je sliko opisal kot izredno čustveno nabito o čutni predstavitvi odrešitve. Vrednost umetniškega dela ocenjujejo med milijonom in pol evrov, je povedala predstavnica Dorotheuma Doris Krumpl. Zanimanje za nakup kažejo tako muzeji kot zasebni zbiratelji.

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh