Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tkanje kot molitev

Za vas piše:
K. H.
Objava: 09. 10. 2018 / 13:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2018 / 07:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tkanje kot molitev

Razstava iz zakladnice madžarske ljudske umetnosti v galeriji Družina.

Na pobudo Balassijevega inštituta, kulturnega centra veleposlaništva Madžarske, so v ponedeljek, 8. oktobra, v galeriji Družina odprli razstavo dveh madžarskih umetnic Orsolye Csillery in Gyongyi Balla. Z razstavo želita Balassijev inštitut in galerija Družina predstaviti madžarsko narodno in kulturno dediščino ter raznolikost madžarske kulture in družbe v Sloveniji.


Madžarski umetnici Orsolye Csillery in Gyongyi Balla (fotografije: Tatjana Splichal)

"Namen najinega ustvarjanja je človeka zbližati z Vsemogočnim"

Madžarski umetnici Csillery in Balla se navdihujeta v zakladnici oblik madžarske ljudske umetnosti. Ta je po njunih besedah kot neusahljiv izvir, katerega poživljajočo moč lahko uživa vsakdo v skladu s svojo lastno poklicanostjo. »Piktografija in tkanje pomenita molitev,« je zapisala umetnica Csilleryjeva: »Znaki, zapisani na papir, vrezani v les ali stkani na oblačilu: vbod in črta, elementa, podobna v zemljo zasejanim semenom, ki vzklijejo v naši duši in tam oživijo.« Da podoba, ki jo vidimo, in obleka, ki jo nosimo, vplivata na naše mišljenje, sta prepričani umetnici: »Kaj bomo poudarili in kaj bomo predočili opazovalcu – to pa je odgovornost nas umetnikov. Opazovalcu pa je dana možnost, da spozna sporočilo madžarske ljudske kulture.« Umetnici, obe akademsko izobraženi, pravita, da je namen njunega ustvarjanja, »najin credo«, najti pozabljeno rdečo nit in tako postati posrednik starodavne kulture, in s pomočjo ustvarjalnosti, zgoščene v simbole, človeka zbližati z Vsemogočnim.


Razstavo je odprla madžarska veleposlanica Edit S. Batorfi, prireditev je povezoval David Ahačič

Madžarska veleposlanica Batorfi: "Mi, ki nam je pomembna vera in ki cenimo ljudsko kulturo, moramo držati skupaj"

Z razstavo želita Balassijev inštitut in galerija Družina predstaviti madžarsko narodno in kulturno dediščino ter raznolikost madžarske kulture in družbe v Sloveniji. Ali kot je v nagovoru dejala veleposlanice Madžarske Edit Szilagyine Batorfi, ki je razstavo odprla, da bodo dela sakralnega pomena, ki posredujejo madžarsko živo ljudsko izročilo v galeriji v središču slovenske prestolnice, s strani občinstva s čutom za krščansko in ljudsko tradicijo sprejeta z veseljem: »Mi, ki nam je pomembna vera in ki cenimo ljudsko kulturo, moramo držati skupaj – še posebej v teh časih, ko zelo različni sistemi vrednot tekmujejo med seboj z vedno večjo silo. Verjamem, da je pomemben vidik te razstave tudi možnost, da se slovensko občinstvo bolje spozna z madžarsko kulturo in njenimi koreninami.« Pred novembrskim knjižnim sejmom, kjer bo osrednja gostja Madžarska in kjer bodo s številnimi dogodki predstavili madžarsko kulturno dediščino je razstava v galeriji Družina kot lep uvod, da se s projekti na kulturnem in umetniškem področju, kot je dejala veleposlanica, »naša dva naroda bolje spoznata in se razumeta«.


Odprtje razstave so popestrili plesalci madžarskih tradicionalnih ljudskim plesov.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh