Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘To je fotografija mojega življenja!’

Objava: 09. 05. 2011 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘To je fotografija mojega življenja!’

Kdo je fotograf uradnega posnetka blaženega Janeza Pavla II.?

‘To je fotografija mojega življenja!’ so besede fotografa Grzegorza Galazke ob pogledu na orjaško fotografijo blaženega Janeza Pavla II., ki so jo ob razglasitvi razvili z balkona Petrove bazilike v Vatikanu.

‘Ne vem, zakaj so izbrali ravno mojo fotografijo,’ je skromen fotograf Galazka, ‘toda očitno jim je bila všeč!’

Podobo novega blaženega so odkrili ob vzklikanju milijonske množice romarjev med slovesno razglasitvijo nekdanjega papeža za blaženega 1. maja letos v Vatikanu. Galazka je bil uradni fotograf Janeza Pavla II. na skoraj vseh njegovih potovanjih od leta 1985 do njegove smrti leta 2005.

Kot pojasnjuje Grzegorz Galazka, je bila danes uradna fotografija posneta med obiskom v neki rimski župniji 19. februarja 1989, saj je sveti oče kot rimski škof svoje župnije pogosto obiskoval. Takrat njegov fotograf seveda še ni slutil, da bodo tisto fotografijo sprejeli kot uradni posnetek bodočega svetnika. Vendar, ko je izvedel, da pristojni v postopku za beatifikacijo Janeza Pavla II. iščejo portret, ki bi ga natisnili v uradnih publikacijah ob razglasitvi, denimo v reviji z naslovom ‘Totus Tuus’, je hitro ugotovil, da je nekoč posnel ravno pravšnjo fotografijo.

Po lastnih besedah jo je pristojnim ponudil trikrat ali štirikrat. Ker z revijo ‘Totus Tuus’ poklicno sodeluje, tamkajšnji zaposleni poznajo in cenijo njegovo delo. Na koncu pa je bila njegova fotografija izbrana celo kot uradni posnetek na slovesni razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega.

Fotografija prikazuje nasmejanega blaženega Janeza Pavla II., odetega v belo papeško sutano in rdeče ogrinjalo. In kakšen je bil mož na fotografiji v resnici?

‘Torej, sam sem fotograf,’ pravi Grzegorz, ‘zato sem ga sicer videval od blizu, a vedno skozi lečo fotoaparata. Videl sem ga, ko je bil srečen, pa tudi, ko so ga težile skrbi. Papeža sem skozi lečo svojega fotoaparata pravzaprav spoznal zelo dobro.’

Galazka, po rodu Poljak, zdaj živi v Rimu, dogodki predpreteklega konca tedna pa so ga globoko ganili. Pove, da je izredno srečen. Sprva ni v polnosti dojel, kaj pravzaprav pomeni, da je bil njegov posnetek izbran za uradno fotografijo. Zdaj se zaveda, da je bil to posnetek njegovega življenja in se veseli, da se s pomočjo te fotografije tudi drugi verniki lahko z radostjo v srcu spominjajo blaženega Janeza Pavla II.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh