Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaplanu Blažu se je v grlu zataknila ribja koščica

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 02. 2023 / 00:30
Oznake: Duhovnik, God
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2023 / 06:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaplanu Blažu se je v grlu zataknila ribja koščica
Duhovnik Blaž Kernel med obhajanjem velikega petka v Rimu leta 2021. FOTO: Osebni arhiv

Kaplanu Blažu se je v grlu zataknila ribja koščica

Danes goduje sv. Blaž, škof, mučenec in svetnik, ki je med drugim zavetnik zdravnikov, domačih živali in konjev, nanj se obračajo ljudje, ki trpijo zaradi bolezni grla in drugih bolezni, je pa tudi priprošnjik za dobro spoved. Rodil se je v drugi polovici 3. stoletja v Sebastah, v takratni rimski pokrajini Armeniji, današnji Turčiji. Po njem nosi ime tudi duhovnik Blaž Kernel.

Blaž Kernel izhaja iz župnije Slavina, trenutno pa je kaplan v Tolminu, ki ga pozna že od malih nog, saj so z družino pogosto obiskovali sorodnike, ki živijo prav tu. V duhovnika je bil posvečen leta 2018 v Kopru, v Rimu pa je študiral Sveto pismo. »Ime Blaž sta mi izbrala starša in za to ter za vse ostalo, kar sta naredila zame, sem jima zelo hvaležen«, je povedal ob današnjem osebnem prazniku.

Pri včerajšnji maši na svečnico. FOTO: Osebni arhiv

Sv. Blaž velja za priprošnjika zoper bolezni vratu in grla. Zakaj, kaj je povod za to priprošnjo?

Povod za to priprošnjo je legenda iz življenja svetega Blaža. Ko se je majhnemu otroku v grlu zataknila ribja kost in se je dušil, je otrokova mati pritekla do svetnika in ga prosila, naj ga reši. Sveti Blaž je na otroka položil roke in molil nad njim. Prosil je Boga, da bi deček ozdravel in Bog ga je uslišal. Drugi razlog za to priprošnjo pa je, da je bil sveti Blaž, preden je postal škof, najverjetneje zdravnik.

Kako pogosto se priporočate svojemu zavetniku? Lahko z nami delite kakšno izkušnjo, ko vas je uslišal?

Gotovo se mu ne priporočam dovolj pogosto. Ena izkušnja me še posebej povezuje z mojim zavetnikom. Ko sem bil še čisto majhen, mislim da sem imel štiri leta, sem jedel ocvrto ribo. Ker se mi je očitno mudilo jesti in grižljajev nisem popolnoma prežvečil, sem poslal dol po grlu tudi majhno ribjo koščico. Zapičila se mi je v jeziček na mehkem nebu in začel sem kašljati. Čeprav sem lahko dihal, me je grabila panika. Moj oče je na srečo ostal miren in mi v usta posvetil z baterijsko svetilko in mi koščico pobral ven. Doživel sem torej zelo podobno izkušnjo kot otrok, ki ga je z molitvijo ozdravil sveti Blaž.

Na tečaju za vodnike v Ajdovščini leta 2021. FOTO: Osebni arhiv

Cerkev vsako leto na njegov god deli Blažev blagoslov. Mašnik ob tej priložnosti najprej blagoslovi sveče za ta blagoslov s posebno molitvijo. Nato vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, kdor želi prejeti Blažev blagoslov. Kakšno je zanimanje za ta blagoslov pri nas? Kaj nam ta blagoslov prinaša?

Opažam zelo različne drže do blagoslova na god svetega Blaža. Nekateri te navade ne poznajo, drugim se zdi čudna, tretji pa k blagoslovu z veseljem pristopijo. Gotovo je pristopiti k blagoslovu znamenje iskrene vere, da naše telesno zdravje ni odvisno samo od nas in od okoliščin v katerih živimo, temveč da v prvi vrsti prihaja od Boga. Sveto pismo opisuje Božji blagoslov kot nekaj, kar je tesno povezano z življenjem vsakega človeka. V prvi Mojzesovi knjigi beremo, da je Bog blagoslovil prva človeka na isti dan, kot ju je ustvaril (1 Mz 1,28 in 1 Mz 5,2). Tudi mi smo poklicani, da se trudimo za blagoslov v svojem življenju in v življenjih naših bližnjih. Po eni strani tako, da kličemo Božji blagoslov nase in na vse človeštvo, po drugi pa tudi tako, da naše življenje postane blagoslov za druge.

Med lanskim vzponom na Krn. FOTO: Osebni arhiv

Rodil se je bogatim in plemenitim krščanskim staršem, ki so mu omogočili, da je postal zdravnik. V življenju pa je postal tudi dušni zdravnik ljudi. Kako močno današnji človek v vaših očeh potrebuje dušnega zdravnika?

Ko gremo skozi življenje, se ne moremo izogniti ranam. Vedno znova smo ranjeni na telesu (na primer ko pohodim lego kocko) in na duši (ko me kdo prizadene). Obstajajo pa tudi duhovne rane, ki jim pravimo grehi. Nihče ne pride skozi življenje, brez da bi bil do neke mere ranjen na vseh teh področjih. Tako kot se lahko zagnoji telesna rana, če je ne oskrbimo, se podobno lahko zgodi z grehom v mojem srcu. Zato ljudje v vseh časih potrebujemo tudi zdravnike, ki skrbijo za rane, ki se jih ne vidi. To so lahko osebe, ki nas potolažijo in nam povrnejo vero vase, osebe, ki nam z zgledom in besedo pomagajo do spreobrnjenja, na poseben način pa je tak zdravnik duhovnik, ki me pri zakramentu svete spovedi odveže mojih grehov. Je pa med zdravnikom in duhovnikom ena velika razlika. Zdrav človek zdravnika ne potrebuje, kristjan pa duhovnika prav tako potrebuje, tudi ko ni obremenjen z grehi.

Eden od vremenskih pregovorov, ki je povezan z Blaževim godom: »Če je na Blaževo oblačno, nadejaj se dobre letine. Na svečnico in Blaževo lepo, veliko v jeseni vina bo.«

Svetemu Blažu naj bi veliko pomenili bogaboječnost, nedolžnost in čistost. Veliko razumevanja in ljubezni je kazal zlasti do bolnih, revnih in pomoči potrebnih. Zaradi tega je bil po smrti sebaškega škofa enoglasno izvoljen za njegovega naslednika. V čem ste mu oziroma bi mu radi bili najbolj podobni?

Gotovo hočem, tako kot sveti Blaž, vse svoje življenje posvetiti delu za Božje kraljestvo. Zelo me navdihuje tudi njegova stanovitnost v veri, ki jo je izpričal kljub krvavemu preganjanju kristjanov v tistem času. Ime Blaž pomeni človek s krivimi nogami ali z drugo telesno hibo. Ko sem študiral v Jeruzalemu na Hebrejski univerzi, je velik strokovnjak za semitske jezike ‪Steven Fassberg vsakemu v razredu podelil hebrejsko ime. Pri njegovih urah smo se vedno klicali le s hebrejskimi imeni. Ko me je vprašal po pomenu mojega imena in sem mu povedal, da pomeni človeka s krivimi nogami, se je najprej pošteno nasmejal, potem pa mi je po kratkem premisleku podelil ime Edgar (»etgar« v hebrejščini namreč pomeni izziv). Sveti Blaž je lahko po vseh izzivih na koncu svojega življenja skupaj s svetim Pavlom rekel: »Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil« (2 Tim 4,7). Tudi jaz si želim življenje po vseh izzivih končati s takim občutkom.


Nalaganje
Nazaj na vrh