Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomaževa proslava

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 03. 2019 / 14:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tomaževa proslava

Na Tomaževi proslavi Teološke fakultete Univerze v Ljubljani so podelili diplomske in magistrske listine ter potrdila o sklepu študija.

Dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek s prejemniki diplom in listin.

Na Tomaževi proslavi Teološke fakultete Univerze v Ljubljani so podelili diplomske in magistrske listine ter potrdila o sklepu študija.

Prvi ponedeljek v mesecu marcu se tradicionalno vsi, ki so povezani s Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani, srečajo na praznovanju zavetnika sv. Tomaža Akvinskega.

Sadovi študija in dela profesorjev in študentov

Tomaževa proslava se je v ponedeljek, 4. marca, pričela z mašo v stolnici, kjer se je ljubljanski nadškof metropolit in veliki kancler Teološke fakultete Stanislav Zore zahvalil vsem za delo, ki ga opravljajo na pedagoškem ter raziskovalnem področju, kakor tudi za vstopanje v akademski in v širši družbeni prostor, za katerega si želi, da bi ga bilo v prihodnje še več.

»To je tudi slovesnost, na kateri se na zunaj pokažejo sadovi študija in dela profesorjev in študentov, kar na zunaj izrazijo različni nazivi, ki bodo danes podeljeni diplomantom na vseh programih naše fakultete.«

Vse je povabi, da praznujejo s hvaležnostjo, »saj je vsak uspeh v resnici sad darov, ki smo jih prejeli, in našega osebnega prizadevanja, da bi ti darovi tudi obrodili sadove«.

Vse je tudi povabil, da postanemo učenci. »Biti učenec ne pomeni, da občudujemo Jezusa, da strmimo nad njegovimi nauki. Biti učenec tudi ne pomeni, da hočemo s svojimi močmi in sposobnostmi doseči cilje, ki se nam zdijo mikavni ali bi jih radi dodali med trofeje svojega napuha ali ošabnosti. Biti učenec pomeni postati tako zelo svoboden vsega, da lahko z naglim hitenjem, lahkim korakom in neovirano hojo, kakor je zapisala sveta Klara sveti Neži Praški, hodimo za svojim Gospodom.«

Teologija se ukvarja s človeškim srcem

Slavnostna akademija je bila v veliki dvorani Teološke fakultete. Uvodoma je dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek spomnil, da se letos spominjamo stote obletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani, katere ena od soustanoviteljic je bila tudi Teološka fakulteta, prav tako 400. obletnice prvih teoloških študijev v Ljubljani.

Dejal je, da je v tem času, stotih ali štiristotih let, Teološka fakulteta veliko prispevala k rasti našega duhovnega, kulturnega, družbenega in univerzitetno-znanstvenega prostora. Z znanstveno doslednostjo je brusila pojme in oblikovala ideje, z nje so odhajali diplomanti, ki so nato delovali kot dobri duhovniki in laiki, redovniki ali redovnice, misijonarji ali narodni buditelji, danes tudi kot terapevti, karitativni delavci ali pedagogi, vsi z enim ciljem: varovati in razvijati to, čemur pravimo humanost, človeškost in človečnost.



»Druge znanosti se ukvarjajo s človeškim telesom, z mikrovesoljem in makrovesoljem, z ekonomijo in s pravom, s števili in z idejami, teologija pa se, kakor bi dejal Pascal, s človeškim srcem.« Diplomantom je voščil: »Hodite naprej po tej poti in naredite čim več, da človeštvo ne bi bilo samo pametno, ampak tudi srčno.«

Slavnostni govornik je bil dr. Tomaž Erzar, ki je govoril o vprašanju odpuščanja.

Podelitev diplom in listin po stopnjah študija

Sledila je podelitev diplom in listin po stopnjah študija. Študij na 1. stopnji je na treh programih zaključilo 20 študentov (15 v Ljubljani, pet v Mariboru): na univerzitetnem študijskem programu prve stopnje z naslovom Teološki in religijski študiji je študij zaključilo 12 študentov (10 v Ljubljani in dva v Mariboru), univerzitetni dvodisciplinarni študijski program prve stopnje Teološki študiji (v povezavi s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani) je zaključilo pet študentov, skupni univerzitetni dvopredmetni študijski program prve stopnje Teološki študiji (v povezavi s Filozofsko fakulteto v Mariboru) pa so zaključile tri študentke.

Študij na 2. stopnji je zaključilo 53 študentov (36 v Ljubljani, 17 v Mariboru): enoviti magistrski študijski program druge stopnje Teologija je zaključilo devet študentov, drugostopenjski magistrski študijski program Religiologija in etika en študent, drugostopenjski magistrski študijski program Zakonski in družinski študiji 42 študentov (25 v Ljubljani in 17 v Mariboru), drugostopenjski dvopredmetni magistrski pedagoški študijski program Teologija (v povezavi s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani) pa ena študentka.

Znanstvene doktorske naslove je doseglo pet študentov: dva s področja Teologija in z trije s področja Zakonska in družinska terapija.

Programe za izpopolnjevanje je uspešno zaključilo 53 udeležencev. 24 na programu Zakonska in družinska terapija, sedem na programu Duhovno izpopolnjevanje, devet na programu Pastoralno izpopolnjevanje in trinajst na programu geštalt pedagogika.

Študij teologije je molitev, v kateri Bogu pustimo, da razsvetljuje naš um

V imenu diplomantov je zahvalo izrekel Gregor Bregar, ki je dejal, da se morda študenti niso zavedali, da je bil študij teologije za njih poglobitev vere.

»Študij teologije namreč ni raziskovanje Boga, ki bi ga vtaknili v kakšen laboratorij in bi mu kot kakšnemu kemijskemu vzorcu izmerili višino, prostornino, težo in pH vrednost, ampak je molitev, v kateri Bogu pustimo, da razsvetljuje naš um, da spoznamo, kako daleč je šel v tem, da se nam je iz ljubezni izročil.«

Tomaževo nagrado sta prejela dva avtorja. Žirija je izbrala »sočutna, vedno pripravljena pomagati, dobronamerna in zelo sposobna človeka, ki sta več kot očitno tudi odlično napisala diplomski nalogi«.

Martini Medved so jo podelili za magistrsko diplomsko delo z naslovom Doživljanje sodnih postopkov dokazovanja spolne zlorabe otroka pri svojcih otrok in Urbanu Brnotu za magistrsko delo Življenje v Kristusu kot temeljna Pavlova paradigma v Pismu Rimljanom. Deleženje v telesu greha v nasprotju z deleženjem v Kristusu. Utemeljitev sta prebrala dr. Barbara Simonič in dr. Maksimiljan Matjaž.

Študentje so za najboljšega profesorja izbrali dr. Branka Kluna

Študentski svet je tudi letos pod drobnogled vzel asistente, profesorje in strokovne delavce in najboljšim izmed njih podelili naslov za najboljšega profesorja (dr. Branko Klun), za najboljšega asistenta (Tanja Valenta), in najboljšega strokovnega delavca (Anja Jerše) preteklega študijskega leta.

Nastopili sta glasbena skupina Jamm in zbor Teološke fakultete pod vodstvom dr. Cecilije Oblonšek, ki je zapel skladbo Slavimo Kristusa.

Nadškofova pridiga in predavanje dr. Tomaža Erzarja sta v priponkah.


Tomaževa proslava 2019, govor Tomaž Erzar.docxTomaževa proslava 2019, govor Tomaž Erzar.docxTomaževa proslava 2019, pridiga nadškof Stanislav Zore.docTomaževa proslava 2019, pridiga nadškof Stanislav Zore.doc

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh