Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin o nakupu oklepnikov: Gre za najnujnejšo opremo v modernizaciji SV

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 02. 2022 / 07:14
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin o nakupu oklepnikov: Gre za najnujnejšo opremo v modernizaciji SV
Obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Vekoslav Rajh

Tonin o nakupu oklepnikov: Gre za najnujnejšo opremo v modernizaciji SV

Državni zbor je ta teden sprejel dva, po mnenju obrambnega ministra Mateja Tonina, za Slovensko vojsko pomembna dokumenta. Prvi je Zakon o ratifikaciji sporazuma med slovensko vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer, drugi pa je sprejem resolucije o programu razvoja in opremljanju vojske do leta 2035.

Ratifikacija mednarodne pogodbe pomeni začetek postopka nabave srednjih kolesnih oklepnih vozil 8X8 v vrednosti 412 milijonov evrov. Po ministrovih besedah gre za najnujnejšo opremo v procesu modernizacije Slovenske vojske.

Varna in tehnično dovršena vozila

»Načrtovan nakup 45 oklepnih vozil bo zagotovil temelje za vzpostavitev ene srednje bataljonske bojne skupine in ne dveh, kot so načrtovale predhodne vlade, kar kaže na racionalen pristop pri porabi razpoložljivih sredstev,« ocenjuje minister in poudarja, da gre za varna, tehnično dovršena vozila, ki jih bodo kupili za daljše časovno obdobje. Z njimi naj bi imelo dobre izkušnje več zavezniških držav, kot so Španija, Nemčija, Nizozemska in Združeno kraljestvo.

Minister: gre za zlorabo instituta referenduma

Minister se je odzval tudi na odločitev stranke Levica o začetku zbiranja podpisov državljanov za vložitev zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji sporazuma med slovensko vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju. Minister pravi, da »gre za evidentno zlorabo instituta referenduma, ki v zvezi z ratifikacijo mednarodnih pogodb ni dovoljen.« Pobuda Levice za razpis posvetovalnega referenduma je bila sicer prejšnji teden na seji državnega zbora že zavrnjena, podprle pa je niso niti preostale stranke koalicije KUL, spominja STA. Predvsem zato, ker ne bi bil obvezujoč za vlado.

Gre za evidentno zlorabo instituta referenduma, ki v zvezi z ratifikacijo mednarodnih pogodb ni dovoljen. (Matej Tonin, obrambni minister)

Kadri ključni za nadaljnji razvoj

Kot je še izpostavil Tonin, se je poleg že začetih postopkov modernizacije Slovenske vojske, dobave oklepnih vozil Oshkosh, naročila transportnega leta ter osebne oborožitve in opreme, v zadnjih dveh letih močno izboljšalo tudi kadrovsko področje, ki je poleg modernizacije ključno za nadaljnji razvoj.


Kupi v trgovini

Cesar je vojsko odposlal
Zgodovina
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh