Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Torinski prt znova na ogled javnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 04. 2015 / 07:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Torinski prt znova na ogled javnosti

Torinski prt znova na ogled javnosti

Ob 200-letnici rojstva don Boska si je v Torinu od včeraj po petih letih spet mogoče ogledati Jezusov mrtvaški prt.

Po petih letih so včeraj javnosti znova postavili na ogled torinski prt. Do 24. junija letos si bodo lahko romarji v torinski stolnici ogledali kos blaga, ki ga katoličani častimo kot Jezusov mrtvaški prt, naj njem pa naj bi bilo videti obris Jezusovega obličja po križanju.



Povod za vnovično javno izpostavitev prta je 200. obletnica rojstva sv. Janeza Boska (1815-1888). Ustanovitelj salezijanskega reda je v Torinu skrbel za duhovno oskrbo mladih. Razstavo mrtvaškega prta so odprli s slovesnim bogoslužjem, ki ga je obhajal torinski nadškof Cesare Nosiglia. Papež Frančišek bo v Torino poromal 21. junija, kjer bo molil ob Jezusovem mrtvaškem prtu.

Aprila in maja 2010 si je torinski prt ogledalo več kot dva milijona obiskovalcev. Od leta 1898 je bil doslej za daljši čas osemkrat na ogled javnosti. Za ogled trenutne razstave je bilo doslej že več kot milijon prijav. Prednaročilo vstopnic za ogled prta je obvezno, na voljo pa je na spletni strani www.sindone.org.

Torinski prt meri 4,36 krat 1,10 metra in prikazuje dvojni odtis krepko grajenega moškega, visokega 1,81 metra, z brado in dolgimi lasmi. Raziskovalci so si edini, da »mož na mrtvaškem prtu« kaže vse značilnosti križanja, opisanega v Svetem pismu. O datumu izvora blaga pa še vedno ni enotnega mnenja. Katoliška Cerkev prta uradno ne priznava kot relikvije.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh