Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tožilstvo umaknilo obtožnico

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 04. 03. 2019 / 11:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2019 / 06:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tožilstvo umaknilo obtožnico

Nadaljevanje in konec sodnega procesa proti p. Tadeju Strehovcu.

Danes, v ponedeljek, 4. marca, se je na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljeval sodni postopek proti p. Tadeju Strehovcu, direktorju Zavoda Kul.si, obtoženem, da je na zavodskem spletnem portalu s poimenovanjem zagovornikov abortusa kot »abortivnega lobija« širil sovražni govor. Kot pred vsako izmed dosedanjih treh sodnih obravnav so se tudi tokrat Strehovčevi podporniki, združeni v koordinaciji »Mi ne sodimo, mi pomagamo!«, zbrali pred sodiščem, kjer so jih nagovorili vodja koordinacije Aleš Primc ter govornika Angelca Likovič in Gregor Čušin.

Aleš Primc pred začetkom četrte obravnave ni tvegal nikakršnih napovedi njenega razpleta, saj se je do sedaj izkazalo, da je pristojna sodnica vsakokrat poskrbela za »presenečenje«, ki je le podaljševalo oktobra lani začetku sodni postopek. Kot je prva poročala Nova24TV, pa je tokrat za presenečenje poskrbelo tožilstvo, ki je umaknilo pregon zoper p. Strehovca.

Prav danes je na ta sporni primer v okviru širše izjave, posvečene problemu t. i. sovražnega govora, opozorila tudi Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Njeni člani so med drugim opozorili »na poskus omejevanja svobode vesti in izražanja v primeru dr. Tadeja Strehovca, generalnega tajnika SŠK, ki je obtožen sovražnega govora samo zaradi objave javnega seznama podpisnikov peticije v podporo splava«. Po prepričanju članov komisije hočejo pobudniki omenjenega sodnega postopka »ustrahovati tiste, ki nasprotujejo umoru nerojenega življenja, in spodbujajo samocenzuro v izražanju njihovih stališč«.

Tožilstvo, ki je sprva sledilo takšni miselnosti pobudnikov procesa proti p. Strehovcu kot javnemu zagovorniku pravic nerojenih otrok in pravice kristjanov do javne molitve zanje, je zdaj spremenilo svojo odločitev in z odstopom od pregona, ki po presoji številnih pravnih strokovnjakov sploh ne bi smel biti sprožen, končalo sodni postopek.

Preberite tudi:

Stališče Komisije Pravičnost in mir pri SŠK ob razpravah o sovražnem govoru


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh