Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trapisti darovali dva hrasta za obnovo pariške Notre Dame

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 04. 2021 / 12:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2021 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trapisti darovali dva hrasta za obnovo pariške Notre Dame

Trapisti darovali dva hrasta za obnovo pariške Notre Dame

Drevesi sta morali biti stari med 100 in 200 let, premera med 60 in 80 cm.

Opatija La Trappe FOTO: Wikipedia

Ustanovna opatija trapistov, La Trappe, bo darovala dva stoletna hrasta iz svojih gozdov za obnovo znamenite pariške stolnice Naše Gospe, je v teh dneh poročal La Croix. Kot je pojasnil novi predstojnik samostana v kraju Soligny-la-Trappe v francoskem departmaju Orme, Thomas Georgeon, je prijatelj redovne skupnosti s tega območja vzpostavil stik s pristojnimi v Parizu.

Redovna skupnost trapistov je že od srednjega veka naprej izredno dejavna in soudeležena pri gradnji stolnih cerkva, je spomnil p. Thomas. Zdi se mu lepo, da bo meniško izročilo na ta način še naprej živelo tudi v verski dediščini pariške Notre Dame.

Hrasta so podrli že v letošnjem marcu

Oba hrasta so podrli že v letošnjem marcu, zdaj pa bodo morali les v povprečju sušiti 18 mesecev. Izbira dreves v 80 hektarjev velikih gozdovih opatije je bila izredno stroga: stari sta morali biti med 100 in 200 let, ravni in brez zarastkov, ter z debli premera med 60 in 80 centimetrov.

Predstojnik trapistov v udeležbi reda pri obnovi stolnice vidi simbolni pomen: »Kontemplativno življenje bo v Notre Dame navzoče prek skromnih hrastovih desk. Zelo nam prija, da bomo 'izgubljeni' nekje v zvoniku – ta ima že sam po sebi razsežnost višav, ki nekako sovpadajo s samostanskim življenjem.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh