Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trenutek, ki spremeni celotno nadaljnje življenje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 12. 2022 / 09:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trenutek, ki spremeni celotno nadaljnje življenje
Martin Bučar in inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje Boštjan Kavc. FOTO: Spletna stran GPU

Trenutek, ki spremeni celotno nadaljnje življenje

V decembrskem času se nekateri ne morejo upreti uporabi pirotehnike. »Če ste med njimi, pirotehnične izdelke uporabljajte tako, da pri tem ne boste ogroženi in z njihovo uporabo ne boste ogrožali in motili drugih«, so na posebni novinarski konferenci opozorili policisti.

Svojo zgodbo je z javnostjo delil 20-letni Martin Bučar z območja Šentjurja, ki mu je poškodba s pirotehniko močno zaznamovala življenje. Zgodilo se je decembra 2016, ko je prižgal petardo, ki je bila dosti več kot običajna petarda, saj je vsebovala kar 75 gramov smodnika.

To niso roke, s katerimi se je rodil

Od nesrečnega dogodka se spomni, da je močno počilo, nato pa je sledila agonija v obliki operacij, pregledov in rehabilitacije. V pol leta je dobil bionske roke, ki jih je sicer vesel, a pravi, da to vendarle niso roke, s katerimi se je rodil. Ostale so tudi večne težave z vidom in sluhom.

Poti nazaj ni več

Kot pravi, je ostal do smrti zaznamovan zaradi petih minut sreče. Ob vsem, kar je slišal o poškodbah, je vedno mislil, da se njemu to ne more zgoditi, a se mu je in poti nazaj ni več. Tako mlade kot starejše je pozval, naj ne mečejo petard, saj se to, kar se je zgodilo njemu, lahko zgodi vsakomur.

Lani sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki

Inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje Boštjan Kavc je povedal, da so na območju Slovenije lani ugotovili 104 kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki.

»V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, dvakrat pa odrasli osebi. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin.« Na območju Slovenije so lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.

Kirurg iz Splošne bolnišnice Celje Andrej Strahovnik (desno). FOTO: Spletna stran GPU

Najbolj na udaru roke in obraz

Kirurg iz Splošne bolnišnice Celje Andrej Strahovnik je pojasnil, da se je v zadnjih letih spremenila starostna struktura poškodovanih s pirotehniko. Poškodbe, ki so običajno zelo hude, najpogosteje prizadenejo populacijo med 21. in 30. letom, kar 80 odstotkov poškodovanih je v aktivni delovni dobi. »Največkrat so poškodovane roke in obraz, poškodbe vplivajo na vid in sluh. V večini primerov gre za visokoenergetske poškodbe, saj gre za globoke poškodbe tkiv in živcev, kar vse vodi v dolgotrajne posledice in zdravljenje.«

V Sloveniji je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Posest in uporaba petard vseh oblik in moči pa v Sloveniji ni dovoljena.

Pokanje moti tudi živali

Policist vodnik službenega psa Tadej Jakop je opozoril na učinek pokanja, ki ga ima ta na živali, tudi službene policijske, ki so pokanja sicer vajeni. »Veliko težje to prenašajo ostali psi pa tudi druge domače in divje živali.« Pozval je vse, naj pred uporabo dovoljene pirotehnike razmislijo, kako to vpliva tudi nanje.

Globa od 400 do 1200 evrov

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. »Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.«


Kupi v trgovini

V sreči in nesreči
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh