Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trenutna epidemiološka slika v Sloveniji [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 02. 11. 2021 / 15:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 15:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trenutna epidemiološka slika v Sloveniji [VIDEO]
Napovedi za prihodnje dni niso obetavne. FOTO: Pexels.

Trenutna epidemiološka slika v Sloveniji [VIDEO]

Število okužb s koronavirusom v Sloveniji v zadnjih dneh narašča.

V ponedeljek, 1. novembra, je bilo potrjenih 1136 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil 43,1-odstoten. V bolnišnicah se zaradi koronavirusa trenutno zdravi 634 bolnikov, od tega jih 158 potrebuje intenzivno terapijo.

Na vladni novinarski konferenci je danes, 2. novembra, uradna govorka Maja Bratuša opozorila, da so razmere »resne, napovedi pa ostajajo črnoglede«. 

Za danes popoldan je sklican sestanek članov vlade s posvetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje, na katerem se bo vlada seznanila s trenutnimi razmerami in sprejela odločitve, kako postopati v prihodnjih dneh. 


Milan Krek, direktor NIJZ, je na današnji novinarski konferenci povedal, da se evropska slika slabša v vzhodnem delu EU, med te države spada tudi Slovenija. Triindvajset držav članic EU ima povečan dnevni porast okuženih, med njimi tudi Portugalska in Danska, ki sta imeli do nedavnega manjši prirast okužb. Izpostavil je še, da je epidemični val bistveno hujši v vzhodnem delu Evrope, kjer je precepljenost manjša. 

V tem trenutku imamo 28.000 aktivno okuženih, toliko jih že dolgo nismo imeli, pomeni pa, da se lahko hitreje okužimo. Po drugi strani pa imamo cepiva dovolj. To nam omogoča, da če že zbolimo, zbolimo za milejšo okužbo. (Milan Krek) 

Največ okužb v družini in na delovnem mestu 

Po Krekovih besedah se največji delež ljudi okuži v družini, na delovnem mestu, v vzgojno-izobraževalnem zavodu ali med zasebnim druženjem. Med potrjenimi okužbami v bolnišnici pristane okoli 4,8 odstotka ljudi. V povprečju jih 27,5 odstotka od teh pristane na intenzivni negi, zato se postelje tam zelo hitro polnijo. 

Skrbite za svoje ostarele bližnje in se primerno pripravite na njihov obisk. Deset dni prej je treba biti v izolaciji in obvezno nositi zaščitno masko. Trend sprejemanja v bolnišnice se ne zmanjšuje. Storiti moramo vse, da ne pridemo do točke, ko prostih postelj ne bo več in zdravstvo ne bo več zmoglo. (Milan Krek)

Večina bolnišnic ukinja vse nenujne programe

»Predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice s sredo povečale kapacitete na intenzivnih oddelkih na 182 postelj, povečalo se bo tudi število navadnih postelj za covidne bolnike,« poroča STA. Odpira se še Bolnišnica Topolšica, velika večina ostalih bolnišnic pa povečuje kapacitete. 

Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je prejšnji teden opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, »treba sprejemati rigorozne ukrepe«.

Kot družba se moramo odločiti, ali želimo odprto ali zaprto družbo. Pogoj za odprto družbo sta PCT in cepljenje. A te naloge nismo opravili. Posledice pa bodo vedno hujše. Resno držanje PCT-pogojev pomeni zmago. Ne držanje pa več okuženih, hospitaliziranih in tudi umrlih. (Milan Krek)


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh