Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trenutno epidemiološko stanje v Sloveniji [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 22. 10. 2021 / 13:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2021 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trenutno epidemiološko stanje v Sloveniji [VIDEO]
Število cepljenih ne narašča tako hitro kot število novih primerov. FOTO: Pexels.

Trenutno epidemiološko stanje v Sloveniji [VIDEO]

V četrtek je bilo v Sloveniji ob 6867 PCR-testih potrjenih 1965 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 28,6 odstotka.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 440 covidnih bolnikov, 120 na oddelkih intenzivne nege. V sredo je za posledicami koronavirusa umrlo devet bolnikov. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 31 let, na intenzivni negi pa kot najmlajšega zdravijo 35-letnega bolnika.

Po oceni NIJZ število aktivnih okužb trenutno znaša 16.040.

Z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu je po podatkih vlade cepljenih 1.182.060 ljudi oz. 56 odstotkov celotne populacije. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 53 odstotkov celotne populacije oz. 1.109.508 oseb. 


»Število cepljenih žal ne narašča tako hitro kot število novih primerov,« je danes, 22. oktobra, na novinarski konferenci dejala predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

»Intenzivni oddelki so kritično mesto, kjer se lahko naše zdravstvo zlomi, v kolikor bo število covidnih bolnikov nepredvidljivo rastlo. V zadnjih 14 dneh se soočamo s počasnim, a vztrajnim porastom bolnikov tudi na intenzivnih oddelkih, danes jih imamo 47, s povprečno starostjo 62 let, najmlajša bolnica je stara 35 let,« je trenutno stanje v državi opisal Matjaž Jereb, predstojnik intenzivne enote ljubljanske Infekcijske klinike.

Goriška in obalno-kraška regija v vrhu po številu okuženih prebivalcev

Kot so sporočili s Finančne uprave, bo v prihodnjih dneh posebna pozornost namenjena preverjanju izpolnjevanja PCT-pogoja pri zaposlenih in tudi preverjanju, ali izvajalci storitev ustrezno pregledujejo izpolnjevanje PCT-pogoja pri uporabnikih storitev in obiskovalcih na prireditvah. »Zlasti bomo veliko pozornost preverjanja spoštovanja PCT-pogoja namenili zavezancem, ki delujejo v obalno-kraški in goriški regiji,« so zapisali na Fursu.

Priporočen tretji odmerek 

Stroka sicer priporoča tretji odmerek po zadnji dozi za vse osebe, starejše od 65 let, in za posameznike, ki imajo kake pridružene bolezni. Priporočeno je, da se za tretji odmerek odločijo tudi tisti zaposleni posamezniki, ki so pri svojem službenem delu v stiku z ljudmi. Tretji odmerek po mnenju stroke namreč učinkovito preprečuje okužbo in hujši potek bolezni.


Nalaganje
Nazaj na vrh