Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri države preprečile obisk Lavrova v Srbiji

Za vas pišejo:
A. R., M. M.
Objava: 06. 06. 2022 / 10:56
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tri države preprečile obisk Lavrova v Srbiji
Sergej Lavrov, ruski zunanji minister. FOTO: Thierry Monasse/STA

Tri države preprečile obisk Lavrova v Srbiji

Rusko zunanje ministrstvo je odpovedalo za danes in jutri predviden obisk ministra Sergeja Lavrova v Srbiji. Razlog: tri sosednje države Srbije so zračni prostor zaprle za njegovo letalo.

Prečkanja svojega zračnega prostora letalu ruskega ministra ne dovoli Bolgarija, članica EU, poleg nje pa sta se za enak korak odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v uniji.

Države članice EU so sicer že nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja zaprle svoj zračni prostor za ruska letala.

Srbija, ki si prav tako prizadeva za članstvu v EU, ohranja tesne vezi z Rusijo in se ni odločila za pridružitev obsežnim sankcijam, ki so jih države članice doslej na različnih področjih sprejele proti Moskvi. 

Lavrov naj bi se sicer v okviru obiska v Beogradu sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pogovori pa naj bi se med drugim vrteli okrog oskrbe države z ruskimi energenti, poroča STA. Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je minuli torek iztekla dotlej veljavna pogodba.

Kremelj: Gre za sovražna dejanja

Kremelj je dejanja omenjene trojice držav, ki so zaprle svoj zračni prostor in s tem preprečile obisk Lavrova v Srbiji, označil za sovražna. »Takšna sovražna dejanja proti naši državi lahko povzročijo določene težave,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in zatrdil, da ta ne bodo preprečila Moskvi, da nadaljuje stike s prijateljskimi državami, kot je Srbija, poročanje agencije Tass navaja STA.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem na današnji novinarski konferenci, ki je potekala prek spleta v Moskvi, povedal: »Zgodilo se je nekaj nepredstavljivega, to je bil odvzem pravice suvereni državi do izvajanja zunanje politike.«

Nalaganje
Nazaj na vrh