Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri duhovniška posvečenja v iraškem begunskem taborišču

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 08. 2016 / 14:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tri duhovniška posvečenja v iraškem begunskem taborišču

Novomašniki v Erbilu skrbijo za krščanske begunce.

Natančno pred dvema letoma, potem ko je teroristična milica »Islamske države« avgusta 2014 pregnala kristjane s planote Ninive, so trije mladi katoliški semeniščniki iz Karakoša prejeli duhovniško posvečenje. Zakrament so prejeli v begunskem taborišču v Erbilu, prestolnici avtonomne pokrajine Kurdistan, podelil pa jim ga je sirski katoliški nadškof iz Mosula, Youhanna Boutros Mouche.



Sirsko katoliško bogoslovno semenišče je imelo sprva sedež v Mosulu, iz varnostnih razlogov pa so ga že leta 2009 zaprli in na novo zgradili v Karakošu. Karakoš, okoli 30 km jugovzhodno od Mosula, je bil od nekdaj tradicionalno krščansko mesto, šteje pa približno 50.000 prebivalcev. Ko je teroristična milica leta 2014 mesto zasedla, so se semeniščniki s svojim rektorjem komaj rešili. Umakniti se je moral tudi nadškof Mouche. Stavba semenišča v Karakošu je trenutno vojaško skladišče »Islamske države«.

V kurdski prestolnici Erbil so sirski katoliški duhovniki uredili novo postojanko. Oskrbujejo župnije in so predvsem na voljo številnim beguncem v begunskih taboriščih. Pred nekaj meseci so že slovesno obhajali diakonsko posvečenje letošnjih novomašnikov.

Eden izmed novoposvečenih duhovnikov, Roni Salim Momika, je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA dejal, da je bil dan njegovega posvečenja za kristjane sprva precej žalosten, ker je tistega dne »Islamska država« zasedal Karakoš, zdaj pa bo zaradi duhovniškega posvečenja ljudem ostal v lepšem spominu.

Momika že dve leti skrbi za mladinsko pastoralo v enem izmed begunskih taborišč v Erbilu in upa, da bo to lahko počel tudi v prihodnje. Svojo nalogo vidi v prinašanju Jezusa med ljudi, kristjanom, ki trpijo zaradi preganjanja s strani džihadističnih teroristov, pa želi posredovati »moč, upanje in pogum«. Kot pravi sam: »Ljudje potrebujejo upanje. Če vidijo, da sredi med njimi prejmemo duhovniško posvečenje, jim to vliva upanje, ki ga potrebujejo, da ostanejo v svoji domovini.«

Vir: Kathpress
Foto: splet / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh