Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri nova romarska središča v zahodni Jordaniji

Objava: 18. 05. 2009 / 10:20
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tri nova romarska središča v zahodni Jordaniji

Tudi kraj Jezusovega krsta na zahodnem bregu reke Jordan bo dostopen za obiskovalce

Kot je poročal časnik 'Jerusalem Post', bodo v zahodni Jordaniji odslej na voljo tri nova romarska središča. Izkopavanja pri 'prenočišču usmiljenega Samarijana' na pol poti med Jeruzalemom in Jeriho so končana, pri tem pa so odkrili najdbe iz Jezusovega časa in ostanke bizantinske cerkve. V bližini prizorišča arheoloških izkopavanj so ustanovili prvi muzej za judovske, krščanske in samarijanske mozaike. Odprli naj bi ga z državnim odlokom 4. junija letos.

V povezavi z obiskom papeža Benedikta XVI. se je po poročanju medijev izraelska vojska odločila, da bo za romarje trajno odprla kraj Jezusovega krsta na zahodnem bregu reke Jordan, kraj po imenu Kasr al-Jahud. Doslej je bilo to področje večinoma zaprto, saj leži na zaprtem vojaškem območju na meji z Jordanijo. Zgodovinarji si sicer niso povsem edini, ali je resnični kraj Jezusovega krsta prizorišče na zahodnem bregu ali tisto na vzhodnem bregu, ki ga je nedavno obiskal papež Benedikt XVI. Oba kraja sta že več kot 2000 let zasidrana v krščanski tradiciji.

Pri kraju Nablus v zahodni Jordaniji bo odslej romarjem dostopen samarijanski tempelj na gori Garizim. Tam so samarijani zgradili lasten tempelj po vzoru jeruzalemskega templja. Samarijani so danes manjšina, ki pa zvesto ohranja svojo tradicijo.

Skupno je v zahodni Jordaniji 235 cerkva in samostanov, ki so odprti za obiskovalce.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh