Zapri
Iskanje

Triglavski župnik je dopolnil 80 let: »Boglonaj, k' smo pr'jatli«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 22. 09. 2022 / 10:11
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 06:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Triglavski župnik je dopolnil 80 let: »Boglonaj, k' smo pr'jatli«

Triglavski župnik je dopolnil 80 let: »Boglonaj, k' smo pr'jatli«
Naj Gospod blagoslavlja njegova pota, z uredništva Družine pa Francetu Urbaniji kličemo: »Boglonaj, k' smo pr'jatli«. FOTO: Tatjana Splichal
Duhovnik France Urbanija je 22. septembra dopolnil 80 let. Z uredništva Družine mu kličemo: Bog vas blagoslavljaj!

Duhovnik France Urbanija je znan tudi pod imenom »triglavski župnik« ali »Aljažev naslednik«. Naziv so mu spontano nadeli planinci in gorniki potem, ko je kot župnik v Dovjah leta 1992 poskrbel, da je bila na Kredarici ponovno postavljena Aljaževa kapela. Že nekaj let prej (leta 1989) je poskrbel za postavitev kipa Jakobu Aljažu ob 100-letnici njegovega prihoda na Dovje; bil je eden od pobudnikov Aljaževih dni, ki so postali že tradicionalni, tako rekoč ves čas župnikovanja v Dovjem, med letoma 1983 do 2009 je skrbel za redne nedeljske maše v Vratih in Mojstrani.

Duhovnik France Urbanija je znan tudi pod imenom »triglavski župnik« ali »Aljažev naslednik«. FOTO: Tatjana Splichal

Urbanija je po rodu Domžalčan in že v otroštvu, še bolj pa v srednji šoli, ki jo je obiskoval v Kamniku, se je navduševal nad obiski gora. V enem od pogovorov za Družino je pripovedoval, kako je zaslišal klic v duhovništvo v druščini na Veliki planini. Po duhovniškem posvečenju leta 1968 je bil kaplan v ljubljanski stolnici, v župniji Šmarje Sap, pozneje v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je bil župnik Stane Kregar. »Kregar mi je še posebej odpiral oči za vse lepo in po lepoti tudi Božjo dobroto,« je povedal. Leta 1972 je bil imenovan za župnika v Črnomlju, kjer je ostal devet let. Tudi med Belokranjci, kot pravi, se je imel lepo, občudoval je »njihove pesmi, izredno ljubezen do lepe narave in dobrote«. Vendar srce ga je vleklo »bliže goram« in nadškof Alojzij Šuštar je njegovo prošnjo uslišal. Kot dolgoletni župnik na Dovjem in velik ljubitelj gora se je med planince zapisal kot župnik – legenda, njegov pozdrav »Boglonaj, k' smo pr'jatli« pa je postal njegov sinonim.

Leta 2009 se je odpovedal župniji Dovje ter odšel za duhovnega pomočnika na Jesenicah z bivanjem v župnišču pri sv. Križu nad Jesenicami v Planini pod Golico, še vedno pa ga srečujejo na »triglavskih poteh«. Naj Gospod blagoslavlja njegova pota, z uredništva Družine pa mu kličemo: »Boglonaj, k' smo pr'jatli«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

39,00€ Poglej izdelek: Triglav, očak in varuh
Nalaganje
Nazaj na vrh