Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trilateralno srečanje na Brionih

Za vas piše:
T. M.
Objava: 03. 06. 2022 / 16:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trilateralno srečanje na Brionih
Zoran Milanović, Borut Pahor in Alexander van der Bellen. FOTO: Urad predsednika Republike Hrvaške

Trilateralno srečanje na Brionih

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil rednega, vsakoletnega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki je letos potekalo na Brionih na Hrvaškem.

Na povabilo hrvaškega predsednika so se na Brionih sestali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen in gostitelj, predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović.

Krepitev odnosov in sodelovanja 

Namen tristranskih srečanj med Republiko Slovenijo, Republiko Avstrijo in Republiko Hrvaško na najvišji ravni je krepitev odnosov in sodelovanja v ožjem regionalnem formatu. Predsedniki držav na njih obravnavajo teme v regionalnem, evropskem in širšem mednarodnem kontekstu. 

Na novinarski konferenci. FOTO: Matjaž Klemenc/UPRS

Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja so bila aktualna evropska vprašanja ter izmenjava stališč o vojni v Ukrajini, enotnem odzivu EU na rusko agresijo ter posledicah sankcij za evro-atlantski prostor.

»Predsedniki so spregovorili tudi o učinkih teh razmer na regijo Zahodnega Balkana ter kredibilnost širitvenega procesa EU. Predsedniki Pahor, Van der Bellen in Milanović so posebno mesto namenili krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami, posvetili pa so se tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru so razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana,« so še sporočili iz predsednikovega urada. 

Nalaganje
Nazaj na vrh