Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trije zakoni, potrjeni na referendumih, stopajo v veljavo

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 28. 12. 2022 / 09:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2022 / 09:50
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Trije zakoni, potrjeni na referendumih, stopajo v veljavo

Trije zakoni, potrjeni na referendumih, stopajo v veljavo
FOTO: Tatjana Splichal
Z današnjim dnem so začeli veljati zakoni o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, ki so bili potrjeni na novembrskih referendumih. S tem je odprta pot do vlade z 20 ministri, uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi z letom 2024 in novega načina upravljanja javnega zavoda RTVS.

Uveljavitev sprememb zakona o vladi prinaša spremembe pristojnosti in imen nekaterih ministrstev ter ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Štirje ministri brez funkcije

Z dnem uveljavitve zakona bo štirim aktualnim ministrom prenehala funkcija, in sicer ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu, ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu, ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh in ministru za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandru Jevšku.

Premier Robert Golob bo listo ministrskih kandidatov, ki bodo ob reorganizaciji vlade zasedli ministrska mesta, v DZ poslal v začetku januarja, nato bodo sledila zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi DZ. Glede na zastavljene roke bo postopek reorganizacije vlade zaključen v drugi polovici januarja, ko bodo novi ministri zaprisegli v DZ, navaja STA.

Zakon o RTVS

Z dnem uveljavitve novele zakona o Radioteleviziji Slovenija preneha mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda ter generalnemu direktorju in direktorjev radia in televizije. Programski in nadzorni svet RTVS bosta nadaljevala delo do konstituiranja novega, 17-članskega sveta zavoda, generalni direktor Andrej Grah Whatmough pa bo opravljal funkcijo do imenovanja nove, štiričlanske uprave zavoda kot vršilec dolžnosti.

Zakon o dolgotrajni oskrbi še ne velja

V skladu s spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi bo zakon o dolgotrajni oskrbi iz decembra 2021 začel veljati šele 1. januarja 2024, ne pa že 1. januarja 2023. To hkrati pomeni, da se za eno leto prestavlja uveljavitev pravic do institucionalnega varstva starejših in oskrbovalca družinskega člana, ki sta za uveljavljanje na vrsti prvi.

Spremembe zakona pa prinašajo tudi dodatna sredstva v višini približno 30 milijonov evrov za pokritje dviga plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter za kadrovsko širitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh