Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trpljenje žrtev kot seme za bolj zvesto Cerkev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 09. 2021 / 14:29
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2021 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trpljenje žrtev kot seme za bolj zvesto Cerkev
Udeleženci konference na ponedeljkovem srečanju. FOTO: Vatican Media

Trpljenje žrtev kot seme za bolj zvesto Cerkev

Predstavniki Cerkva Srednje in Vzhodne Evrope na konferenci v Varšavi z naslovom »Naše skupno poslanstvo varovanja Božjih otrok« razpravljajo o spolnih zlorabah mladoletnih oseb.

Konferenco vidijo kot eno od priložnosti, da bi bolečino oseb, ki so preživele spolno zlorabo s strani cerkvenih dostojanstvenikov, spremenili v seme bolj zveste Cerkve.

Od bolečine do odpornosti

Predsednik Papeške komisije za zaščito mladoletnih in kardinal Sean Patrick O´Malley je v včerajšnji kratki homiliji med mašo dejal: "Tu smo zbrani, ker je toliko naših bratov in sester trpelo zaradi zlorabe duhovščine, ki je zagrešila huda dejanja z uporabo svojega položaja za zlorabo drugih ali za prikrivanje take zlorabe." Kardinal je ob tem pohvalil pogum preživelih in njihovih družin, da so z bolečino pomagali Cerkvi bolje zaščititi druge, poroča Vatican News.

Molimo k Bogu, da bi bila ta trpljenja po njegovih lastnih modrih poteh seme odpornejše, ljubeče in bolj zveste Cerkve, ki ponižno priznava svoje napake in se trdno zavzema za iskanje pravice in spravo s tistimi, ki so poškodovani. (Sean Patrick O´Malley)

Nova vloga Cerkve

Prvi nagovor drugega dne je imel na Češkem rojeni msgr. Tomáš Halík, ki je v dolgih desetletjih komunističnega zatiranja služil v tako imenovani "podzemni cerkvi". Dejal je, da Cerkev v postkomunističnih državah še ni v celoti premagala "klerikalizma" in "zmagoslavja", ki pogosto povzročata spolno zlorabo ter psihično in duhovno zlorabo. Dodal je, da je zloraba oblasti in pooblastil s strani duhovnikov "bolezen sistema" in ne zgolj posameznikov.

Treba jo je obravnavati v širšem kontekstu, premagati pa jo je mogoče le s pogumom za reformo številnih s tem povezanih problemov, ki zadevajo raven teološkega, pastoralnega in duhovnega razumevanja Cerkve in duhovništva. (Tomáš Halík)

Kot je še dodal, lahko Cerkev premaga krizo duhovščine tako, da sprejme novo razumevanje svoje vloge v sodobni družbi, pri čemer mora biti Cerkev kraj srečanja, izmenjave in sprave.

Poziv škofom in Cerkvi

Popoldanski del drugega dne konference je vključeval predavanji dveh profesorjev. Profesorica kanonskega prava in članica Papeške komisije za zaščito mladoletnih Myriam Wijlens je pozvala k odgovornosti škofov, da ti zagotovijo posredovanje informacij in pravičnost ter s tem pomagajo pri ozdravitvi žrtev zlorab. Poljski sodnik vrhovnega sodišča Paweł Wiliński pa je Cerkev pozval naj sprejme zakonodajo za zaščito pravic žrtev zlorabe.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh