Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O´Malley: »Kriza spolne zlorabe zahteva pastoralno spreobrnjenje«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 09. 2021 / 08:10
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 08:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
O´Malley: »Kriza spolne zlorabe zahteva pastoralno spreobrnjenje«
Kardinal Sean Patrick O´Malley. FOTO: Vatican Media

O´Malley: »Kriza spolne zlorabe zahteva pastoralno spreobrnjenje«

Predsednik Papeške komisije za zaščito mladoletnih Sean Patrick O´Malley je ob začetku konference Cerkva Vzhodne in Srednje Evrope pozval k vabilu papeža Frančiška, naj Cerkev preide v pastoralno spreobrnjenje.

V Varšavi poteka 4-dnevna konferenca pod naslovom "Naše skupno poslanstvo varovanja Božjih otrok". "Poslušanje, priznavanje preživelih in iskreno iskanje odpuščanja so nepogrešljivi koraki na tej poti prenove," je ob začetku konference dejal O´Malley.

Spreobrnjenje je srce obnove Cerkve

Kardinal O´Malley je v uvodnem nagovoru udeležencem, ki predstavljajo cerkvene institucije v skoraj 20 državah, predstavil pomen pastoralnega spreobrnjenja "kot misijonarske poti za vso Cerkev", kar pogosto poudarja sam papež, poroča Vatican News.

Spreobrnitev na osebni in institucionalni ravni je v središču procesa prenove in je bistvena za tisto, kar papež Frančišek imenuje »misijonarska preobrazba« Cerkve. (kardinal Sean Patrick O´Malley)


»Moramo si prizadevati za spremembe, ki bodo vključene v vse vidike življenja Cerkve,« je dejal kardinal in poudaril »boj proti spolni zlorabi, kjer koli se je zgodila, ne glede na status ali funkcijo osebe, ki je storila zločin.«

Srce, ki sliši

Kardinal O'Malley je voditeljem Cerkve pri njihovi službi varovanja in skrbi za mladoletne ter ranljive osebe predlagal tri načine pomoči. Prvo je »poslušanje«. Gre za srce, ki je pripravljeno priznati »resničnost tega, kar se je zgodilo«.

Ko nekdo, ki so ga v Cerkvi zlorabili duhovniki, verski sodelavci ali drugi ljudje, pove svojo zgodbo, moramo njih in njihovo pričevanje sprejeti z največjim spoštovanjem. (kardinal Sean Patrick O´Malley)

Kardinal je ob tem pozval k oblikovanju in izboljšanju "jasnih komunikacijskih poti in srečanj", kjer se lahko žrtve zlorabe obrnejo na Cerkev, če to želijo. Pohvalil je številne škofije, ki so vzpostavile namenske telefonske linije ali e-poštne račune za preživele ali njihove družinske člane.

Priznanje zlorab preživelih

Pomemben korak v procesu prenove je »priznavanje preživelih«, kar pomeni, da mora Cerkev »zagotoviti pošteno in jasno priznanje tistih, ki so bili zlorabljeni«. Kardinal O'Malley je ob tem dejal, da obramba ni pravilen odziv in jo je treba zamenjati z »globokim poslušanjem preživelega, s pripravljenostjo, da bolje razume, kaj je doživel.«

Iskanje odpuščanje

Tretji in zadnji korak je iskanje odpuščanja. To od cerkvenih voditeljev zahteva, da posnemajo Jezusa, ki je bil ganjen, ko je videl potrebe ljudi, poudarja O´Malley in dodaja, da so bili številni preživeli neupravičeno obravnavani in da jih je Cerkev sama zavrnila v svojem trpljenju.

S prevzemom vloge protagonistov v naših skupnostih lahko preživeli dajo pomemben vpogled v evangelijsko resnico, ki odpira pot za novo evangelizacijo, celo Cerkve same. (kardinal Sean Patrick O´Malley)

Obnova verodostojnosti brez obrambe

Kardinal O´Malley je pozval Cerkev v Srednji in Vzhodni Evropi naj nadaljuje po poti pastoralnega spreobrnjenja, da bi Cerkev lahko »obnovila verodostojnost in spodbudila zdravljenje«. Izrazil je prepričanje, da je Cerkev na pravi poti, pri napredovanju pa je treba vedno postaviti v ospredje skrb in potrebe preživelih.

Nalaganje
Nazaj na vrh