Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trump za novega vrhovnega sodnika imenoval katoličana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2018 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2018 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trump za novega vrhovnega sodnika imenoval katoličana

Brett Kavanaugh je delal za pokojnega vrhovnega sodnika Antonina Scalio.

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči za novega vrhovnega sodnika imenoval katoličana Bretta Kavanaugha, potem ko je Anthony Kennedy 27. junija napovedal svojo upokojitev. Kavanaugh, prizivni sodnik v Washingtonu, velja za konservativnega in »pro-life«. V kratkem nagovoru po imenovanju je izpostavil pomen svoje katoliške vzgoje in kako ta vpliva na njegovo službeno pot ter poudaril, da je globoko počaščen ob imenovanju na položaj vrhovnega sodnika.

Kavanaugh je bil pravni svetovalec Georgea W. Busha, za sodnika pa ga je imenoval že Ronald Reagan. Sarah Pitlyk, nekdanja sodnikova sodelavka in svetovalka organizacije v podporo življenju Združenje Tomaža Mora, Kavanaugha opisuje kot najboljšega sodnika v ožji izbiri Trumpovih kandidatov. »Pri pomembnih vprašanjih, kot sta zaščita verske svobode in omejevanje možnosti splava, v ZDA ni prizivnega sodnika, ki bi odločneje in brezpogojno stal za svojimi načeli.«

Kavanaugh je v različnih pravnih primerih med drugim nasprotoval spornemu predlogu zdravstvenega varstva predsednika Obame in se je postavil na stran redovnic, ki jih je Obama poskušal prisiliti k financiranju kontracepcije svojih zaposlenih. V nekem drugem, podobnem primeru je razsodil v prid skupine v podporo življenju Priests for Life.

Nazadnje si je v Washingtonu prizadeval, da bi tudi nadškofija na območju Washingtona lahko objavljala verske oglase na podzemni železnici. Kot vrhovni sodnik potrebuje še podporo ameriškega senata, kjer ima Trump zelo majhno večino.

Brett Kavanaugh je v mladosti obiskoval jezuitsko šolo, danes pa je dejaven član živahnega katoliškega občestva v ameriški prestolnici. Z ženo Ashley imata dve hčerki.

Vir: kath.net / CNA / Catholic Herald
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh