Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Hollywood odkriva Jakobovo romarsko pot

Objava: 12. 08. 2009 / 08:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi Hollywood odkriva Jakobovo romarsko pot

2010 v Santiagu de Compostela znova ‘Sveto leto’

V Santiagu de Compostela bodo prihodnje leto že 119. obhajali ‘Ano Jacobeo’, tik pred začetkom ‘Svetega leta 2010’ pa so špansko Jakobovo romarsko pot odkrili tudi v Hollywoodu. Jeseni se v španski Galiciji začne snemanje filma z naslovom ‘Pot’. Glavno vlogo v filmu je prevzel hollywoodski zvezdnik Martin Sheen, film pa bo režiral njegov sin Emilio Estevez.

Film pripoveduje ‘čudovito zgodbo’, je pojasnil glavni igralec med obiskom španskega romarskega središča. Govori o ameriškem očetu, ki se odpravi v Španijo, da bi domov prinesel pepel svojega tam preminulega sina, pri tem pa odkrije Jakobovo pot in njene duhovne vrednote. Hollywoodski zvezdnik se je v katedrali v Santiagu, kot so poročali španski mediji, s svojo sestro, s sinom Emiliom in z njegovo ženo udeležil romarske svete maše.

Za Sheena, čigar oče je po poreklu Španec, to ni bil prvi obisk romarskega središča. Večkrat ga je obiskal še kot otrok, nazadnje pa je bil tam leta 2003. Z Jakobovo potjo se čuti povezan na poseben način. Na Jakobovi poti je njegov pravkar poročeni vnuk spoznal svojo ženo.

V Santiago de Compostela se vsako leto zgrinjajo desettisočglave množice romarjev. Po podatkih tamkajšnjega romarskega urada so v lanskem letu izdali več kot 125.000 romarskih izkaznic. Ta dokument tradicionalno prejme vsak romar, ki lahko z žigi v svoji romarski knjižici dokaže, da je vsaj zadnjih sto kilometrov do Santiaga prepešačil ali pa jih prekolesaril zadnjih dvesto.

V prihodnjem letu strokovnjaki pričakujejo močan porast števila romarjev. Da je leto 2010 v Santiagu Sveto leto, pa pomeni, da god apostola Jakoba, 25. julij, prvič po 14 letih znova obhajamo na nedeljo. Poleg romarjev, ki prejmejo romarske izkaznice, severnošpansko romarsko središče vsako leto obišče še več milijonov turistov.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh