Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Hrvati omejujejo delo trgovcev ob nedeljah

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 01. 07. 2023 / 05:43
Oznake: Gospodarstvo, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2023 / 05:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi Hrvati omejujejo delo trgovcev ob nedeljah
Ob nedeljah bodo hrvaške trgovine praviloma zaprte. FOTO: FB Konzum

Tudi Hrvati omejujejo delo trgovcev ob nedeljah

S 1. julijem na Hrvaškem v veljavo stopa zakon, ki določa, da bodo trgovine na Hrvaškem lahko odprte le 16 nedelj na leto. Katere nedelje bodo to, bodo trgovci lahko izbrali vnaprej.

Trgovske verige so poslovalnice razdelile na tiste ob morju in v notranjosti države, pri čemer bodo prve čez poletje v veliki večini ostale odprte in s tem izkoristile povečan turistični obisk.

Trgovci bodo sami določili, kdaj bodo imeli trgovine ob nedeljah odprte. Letos bodo 16 dovoljenih delovnih nedelj razporedili prek prihodnjih šest mesecev, naslednje leto pa jih bodo morali razporediti prek 12 mesecev.

Trgovci tehtajo različne možnosti

Trgovci po poročanju hrvaških medijev tehtajo različne možnosti. Številne trgovske verige so svoje poslovalnice razdelile na tiste ob morju in tiste v notranjosti države, ob čemer želijo maksimalno izkoristiti poletno turistično sezono.

Večina jih želi po poročanju Novega lista ostati odprta tudi septembra, ko se otroci vrnejo v šole, starši pa v službo. Vrata bi ob nedeljah pustili odprta tudi decembra, ko je potrošnja največja.

V Plodinah so med drugim napovedali, da bodo denimo na Reki odprti vse nedelje v juliju, avgustu in septembru, razen ob praznikih. Oktobra bodo nedelje prav tako delovne, novembra bodo zaprti. Delovni bosta tudi zadnji dve decembrski nedelji. Na celini bodo njihove trgovine julija in avgusta zaprte, septembra bodo delali zadnji dve nedelji in nato vse do konca leta.

Da bi bila nedelja dan za družino

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob predstavitvi zakona konec lanskega leta dejal, da želi vlada z novo ureditvijo nedeljo spremenili v dan za družino in s tem okrepili jedro hrvaške družbe.

Trgovci že napovedali odpuščanja

Trgovske verige so medtem v luči nove zakonodaje že napovedale odpuščanja. Po nekaterih ocenah naj bi bili najbolj prizadeti upokojenci, ki v trgovinah delajo kot pomočniki. V večjih trgovskih verigah jih je zaposlenih okoli 4500, kar je 17 odstotkov vseh delovno aktivnih upokojencev.

Kupi v trgovini

Gospodov dan z Besedo
Filozofija in esejistika
16,48€
Nalaganje
Nazaj na vrh