Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi judje in muslimani se bodo na Dunaju poslovili od Otta von Habsburga

Objava: 14. 07. 2011 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi judje in muslimani se bodo na Dunaju poslovili od Otta von Habsburga

Na Dunaj bo pripotoval veliki mufti Cerić iz Sarajeva, judovska skupnost pa se bo od pokojnika poslovila med petkovo večerno molitvijo v mestnem templju.

Z molitvami za pokojne po judovskem, islamskem in krščanskem izročilu se bodo predstavniki treh velikih monoteističnih verstev poslovili od Otta von Habsburga, ko bodo danes med drugo in tretjo uro popoldan v kapucinski cerkvi na Dunaju molili nad krsto pokojnika in njegove soproge Regine.

Krščanske molitve bo izrekel dunajski pomožni škof Stephan Turnovszky, judovske nekdanji rabin izraelitske skupnosti za München in Zgornjo Bavarsko Steven Langnas, islamske pa veliki mufti iz Sarajeva Mustafa Cerić.

Mufti Cerić bo s tem počastil tudi spomin na prizadevanja pokojnika za svobodno in neodvisno Bosno in Hercegovino. Cerić in Otto von Habsburg sta bila velika prijatelja že od časov vojne na ozemlju Bosne in Hercegovine, Veliki mufti se je leta 2007 udeležil tudi slovesnosti ob praznovanju 95. rojstnega dne cesarskega naslednika na Dunaju.

Izraelitska skupnost na Dunaju se bo jutri, v petek, v mestnem templju od pokojnika poslovila z judovskimi molitvami. Udeležil se jih bo tudi novi glavar rodbine Karl Habsburg, ki bo ob tej priložnosti spregovoril nekaj uvodnih besed v žalno slovesnost. Rabin Paul Chaim Eisenberg bo med obredom uporabil molitveni obrazec 'Kaddish', ki je namenjen 'zaslužnim prijateljem judovstva'.

Že v ponedeljek je rabin Langnas na osrednjem münchenskem trgu izrekel judovsko molitev za pokojne 'Al Molah Rachamin', poleg družinskih članov pokojnika pa so se slovesnosti udeležili še münchensko-freisinški nadškof, kardinal Reinhard Marx, bavarski predsednik vlade Horst Seehofer, nekdanji avstrijski zvezni kancler Wolfgang Schüssel in več kot tisoč petsto žalujočih.

Razumevanje med pripadniki treh verstev, ki imajo skupne korenine v očaku Abrahamu, je bila za časa njegovega življenja ena izmed osrednjih nalog pokojnega Otta von Habsburga. Tesna povezava vernega katoličana z judovstvom in islamom ima zgodovinske, družinske in tudi življenjske razsežnosti: Otto von Habsburg je bil prepričan, da judje, kristjani in muslimani verujejo v enega Boga Stvarnika, zaradi česar imajo pri vsem, kar jih razlikuje in ločuje, vendarle mogočen skupen temelj v veri in v odgovornosti do soljudi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh