Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi letos romanje župnijskih gospodinj mariborske metropolije

Za vas piše:
Rok Metličar
Objava: 30. 07. 2023 / 08:15
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2023 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi letos romanje župnijskih gospodinj mariborske metropolije
Vsakdanji predmeti, ki jih uporabljamo v gospodinjstvih, nam nakazujejo tudi duhovno dimenzijo. FOTO: Rok Metličar

Tudi letos romanje župnijskih gospodinj mariborske metropolije

Ob godu sv. Marte se škofje in duhovniki mariborske metropolije želimo zahvaliti gospodinjam in drugim sodelavkam, sodelavcem in dobrotnikom, ki skrbite za našo prehrano, urejenost doma in tudi čistost in urejenost cerkve.

Ta oblika srečanj se je vrstila že desetletja, ko je bila mariborska škofija še v »enem kosu«. V sedanji ureditvi pa se izmenjujemo v zaporedju izmenjaje po škofijah.

Letošnje srečanje je pripravila celjska škofija z mašo v podružnici sv. Neže v Libojah, somaševalo je deset duhovnikov. Somaševanje je vodil upokojeni škof Stanislav Lipovšek, ob njem pa tudi upokojeni nadškof Marjan Turnšek. Za 80 udeležencev je druženje in kosilo v Vrbju pri Žalcu pripravila Škofijska Karitas Celje. S petimi litanijami pred Najsvetejšim smo druženje zaključili v petrovški baziliki Sv. Marije – Marijino obiskanje.

Na srečanju se je zbralo 80 udeležencev in udeleženk. FOTO: Rok Metličar

Srečanje smo začeli z razmislekom, kako nam vsakdanji predmeti, ki jih uporabljamo v gospodinjstvih, nakazujejo tudi duhovno dimenzijo. Kuhalnica, pokrovka za lonec, vžigalice, metla in smetišnica, posoda s sončnicami so pri zahvalni sveti maši bili posebej izpostavljeni. V vseh teh tako vsakdanjih stvareh smo odkrivali tudi duhovni pomen.

Dan svetopisemske družine Lazarja, Marije in Marte je bila letošnja priložnost pokazati hvaležnost mnogih skritih dejanj, postorjenih marsikdaj na skrivaj in v ozadju.

V homiliji je škof Lipovšek izrazil veliko hvaležnost in zahvalo vsem osebam in ustanovam, ki se trudite za urejenost župnišč, strežbo škofom in duhovnikom, in tudi zahvalo za čiščenje svetišč, za katere mnogi skrbite. Svetopisemska družina v Betaniji je bila postavljena kot primer, iz katerega se lahko učimo tudi danes. Pri maši smo se spomnili tudi mnogih gospodinj, ki so že v večnosti.

Somaševanje je vodil upokojeni škof Stanislav Lipovšek. FOTO: Rok Metličar

Dan svetopisemske družine Lazarja, Marije in Marte je bila letošnja priložnost pokazati hvaležnost mnogih skritih dejanj, postorjenih marsikdaj na skrivaj in v ozadju. Z nekaterimi, ki smo jih v tem dnevu doživeli, smo tudi ubesedili lepoto tega druženja, z namenom pozornosti do največkrat prezrtih med nami.

Kupi v trgovini

Jezusovi čudeži/Marta
Za otroke
4,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh