Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Tudi številni kristjani dvomijo v vstajenje'

Objava: 11. 04. 2011 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Tudi številni kristjani dvomijo v vstajenje'

Pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja je papež Benedikt XVI. spregovoril o Lazarju, ki ga je Jezus obudil od mrtvih, spomnil pa se je tudi prve obletnice letalske katastrofe pri ruskem Smolensku.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnjo peto postno nedeljo pred molitvijo Angelovega češčenja na trgu sv. Petra v Vatikanu spregovoril o skrivnosti smrti in vstajenja. Vera v vstajenje mrtvih je po njegovih besedah tudi med kristjani pogosto stvar dvoma in zmedenosti. Ta dogodek namreč presega meje razuma in ni preprosto povratek v prejšnje zemeljsko življenje, je v svojem nagovoru pojasnil sveti oče.

Z vstajenjem se odpira nekakšna 'nova resničnost', ki jo lahko zaznamo le z očmi vere. Kot je dejal papež v luči včerajšnjega evangelija o vstajenju Lazarja, ki ga je Jezus obudil od mrtvih, smrt zgradi 'zid', preko katerega ljudje ne morejo videti, s 'srcem' pa lahko verniki preko slik in simbolov govorijo o večnem življenju.

Papež Benedikt XVI. se je spomnil tudi žrtev pokola na šoli v brazilskem Riu de Janeiru, do katerega je prišlo minuli četrtek, ko je mlad oborožen fant vstopil v zgradbo svoje nekdanje šole in ustrelil dvanajst učencev, devet deklic in tri dečke med dvanajstim in štirinajstim letom. Poleg njih je ranil še okoli dvajset drugih ter si na koncu vzel življenje tudi sam. Sveti oče je izrazil svojo bolečino zaradi 'dramatičnega napada na nedolžne otroke'. V telegramu nadškofu brazilskega velemesta, Oraniju Joau Tempestu, ki ga je podpisal njegov državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, vse prebivalca Ria vabi, 'naj nasilju rečejo 'ne'. Nasilje je namreč pot brez prihodnosti'. Staršem žrtev in njihovim družinam Benedikt XVI. zagotavlja svojo solidarnost in duhovno tolažbo, celotni šolski skupnosti pa želi, da bi si čimprej opomogla od zadanih ran.

Ob koncu včerajšnjega nagovora se je papež Benedikt XVI. spomnil tudi prve obletnice letalske katastrofe pri ruskem Smolensku. Skupaj s Poljaki, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra, je v poljskem jeziku molil za ponesrečenega predsednika Lecha Kaczynskega in ostale žrtve strmoglavljenega letala.

Nekdanji poljski predsednik Lech Kaczynski je življenje izgubil 10. aprila lani, ko je skupaj s soprogo in z visokimi predstavniki poljske vlade potoval v ruski Smolensk na spominsko slovesnost za poljske žrtve sovjetskega množičnega poboja v Katinu leta 1940.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh