Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija kristjanom vrača zaplenjene nepremičnine

Objava: 14. 02. 2012 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turčija kristjanom vrača zaplenjene nepremičnine

Prvo vračilo naj bi bila izročitev šolske zgradbe v Carigradu ustanovi Ekumenskega patriarhata.

Turška država je pričela z vračanjem zaplenjenih nepremičnin nemuslimanskim manjšinam v deželi. Prvo vračilo naj bi bila izročitev šolske zgradbe v Carigradu ustanovi Ekumenskega patriarhata, ki je bila leta 1974 dodeljena turškemu finančnemu uradu. Kot so sporočili z državne strani, naj bi bilo vračilo nepremičnin zaključeno v dveh mesecih. Vlada je pravno podlago za vračilo pripravila že lani.

Ustanova pravoslavne šole Galata je takoj po sprejemu ustreznega vladnega zakona v lanskem avgustu izstavila zahtevek po vračilu nepremičnine. Na pristojnem uradu pa je še precej podobnih zahtevkov različnih organizacij verskih manjšin.

Zakon, ki je bil sprejet avgusta lani, naj bi popravil krivice iz leta 1936, ko so morale vse nemuslimanske ustanove sestaviti seznam svojega premoženja, številne izmed več tisoč nepremičnin pa je v naslednjih letih in desetletjih zasegla država in nepremičnine delno tudi prodala.
Novi zakon predvideva vračanje nepremičnin, pa tudi odškodnino za prodane objekte po tržni ceni, če so bili v tem času prodani tretji osebi. Predstavniki kristjanov in judov v Turčiji novi zakon pozdravljajo kot pomemben napredek.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh