Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turistični boni do 30. junija 2022, izplačilo dodatka ranljivim skupinam [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 11. 2021 / 13:38
Oznake: Koronavirus, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2021 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turistični boni do 30. junija 2022, izplačilo dodatka ranljivim skupinam [VIDEO]
Upokojenci z najnižjimi pokojninami naj bi prejeli 300 evrov solidarnostnega dodatka. FOTO: Tatjana Splichal

Turistični boni do 30. junija 2022, izplačilo dodatka ranljivim skupinam [VIDEO]

Vlada je potrdila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic. Finančni minister Andrej Šircelj je napovedal izplačilo posebnega dodatka ranljivim skupinam, prav tako podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija 2022.

Minister Šircelj je na današnji novinarski konferenci med drugim dejal: »Tistim, ki imajo pokojnino do 510 evrov, se bo po predlogu izplačal izredni solidarnostni dodatek v višini 300 evrov. Za tiste s pokojnino med 510 in 612 evrov bo dodatek znašal 230 evrov, za pokojnino med 612 in 714 evrov pa bo dodatek 130 evrov. Dodatek bo izplačan decembra.«

Dodatek tudi kmetom

Solidarnostni dodatek bodo prejeli tudi kmetje z dohodki pod 591,20 evra, stari nad 65 let, ki niso prejemniki pokojnin. Ta bo znašal 150 evrov. Predlagan je tudi dodatek za invalide, prav tako v višini 150 evrov. Dodatek bodo omogočili tudi tistim, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, in sicer na dnevni osnovi. Ti naj bi za pripadnike civilne zaščite znašali 30 evrov, za študente in dijake pa 25 evrov.

Delna povrnitev zaradi karantene

Vlada obljublja tudi delno povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene ali višje sile za samozaposlene in kmete. Za 10 dni karantene naj bi plačilo znašalo 250 evrov, za 20 dni 500 evrov in za en mesec 750 evrov. Prav tako je predvidena povrnitev stroškov za hitre teste v gospodarstvu. Pomoč bo pripadla podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

Podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

Kot je pojasnil Šircelj, bodo podaljšali rok za unovčitev turističnih bonov oziroma vzpostavili pravno podlago za podaljšanje. Lanski boni bi tako veljali do konca junija prihodnje leto. Letošnji boni (bon21) pa so lahko podaljšani s sklepom vlade, tako da tega ni treba urejevati zakonsko, je dodal.

Odškodnina za tiste, ki so pri cepljenju utrpeli zdravstveno škodo

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na novinarski konferenci dejal, da vlada predlaga povračilo škode tistim, ki jim je zaradi cepljenja proti covidu-19 nastala škoda na zdravju. »Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja,« je povedal in dodal, da so do odškodnine upravičeni tudi ožji družinski člani.

Prednostno razporejanje kadra glede na potrebe

V predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic, ki ga je danes potrdila vlada, ta za lažje prerazporejanje kadra predlaga, da lahko ministrstvo za zdravje daje možnost vsem delodajalcem v mreži javne zdravstvene službe odredi prednostno razporejanje kadra glede na izkazane potrebe. Ukrep bi podaljšali do 30. junija 2022.


Nalaganje
Nazaj na vrh